Tuberkulospatienter på en klinik i Sydafrika. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Tbc-patienter kan upptäckas tidigare

"Fruktansvärda siffror i Afrika"
2:12 min

Lungsjukdomen tbc är en av världens mest dödliga sjukdomar. För att upptäcka sjukdomen tidigare och på så sätt rädda fler liv, håller indiska forskare på att utveckla ett enkelt instrument som ska kunna upptäcka tbc genom utandningsluften.

– En tredjedel av världens befolkning beräknas vara infekterade med tuberkelbakterier, säger professor Gunilla Källenius, som forskar på infektionssjukdomar och tuberkulos

– I afrikanska länder är siffrorna fruktansvärda. Det beror bland annat på hiv-epidemin som gör att man lättare utvecklar tuberkulos. Det beror också på att man inte har tillräckligt bra kontrollverktyg.

8,8 miljoner människor världen över hade diagnosen tbc i fjol, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Omkring 2 miljoner människor dör i tbc varje år.

I dag är läkemedelsresistensen ett ökande problem - och inga nya läkemedel mot tbc har tagits fram under de senaste 40 åren.

Diagnosen ges vanligen genom prov på upphostningar, bakterieodling och lungröntgen. Men det är svårt att genomföra i fattigare delar av världen - där skulle enklare instrument vara värdefulla.

I Indien som är ett av de länder som är allra värst drabbade, håller forskare på att utveckla ett litet batteridrivet redskap som ska kunna mäta utandningsluften hos patienter, för att på så sätt kunna upptäcka tbc och andra lungsjukdomar enklare och tidigare.

Två privata stiftelser, Grand Challenges Canada och Bill & Melinda Gates stiftelse skänker nu 950 000 dollar, motsvarande drygt 6 miljoner kronor till forskningen kring den här så kallade ""Electronic Nose"-apparaten för de närmaste två åren.

I Sydafrika, som också är hårt drabbat av sjukdomen, är Gunilla Källenius på en tbc-konferens, och både hon och hennes sydafrikanska läkarkollegor, sätter stort hopp till den indiska forskningen.

– Om de lyckas vore det fantastiskt. Det finns möjligheter att utveckla den till en patientnära diagnostik och det är vad vi verkligen saknar när det gäller tuberkulos. Det vill säga att man kan vid patientens första besök direkt ta ett prov, ställa diagnosen och ta hand om patienten direkt, säger professor Gunilla Källenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".