Förslaget om att avskaffa intyget läggs fram i Försäkringskassans remissvar till den statliga Månadsutgiftsutredningen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Dagisintygen stävjar inget fusk

"Det är krångligt för småbarnsföräldrar"
1:42 min

Försäkringskassans nye generaldirektör Dan Eliasson vill skrota intygen som förskolepersonalen måste fylla i när ett barn varit hemma från dagis och en förälder tagit ut en dag för vård av barn.

Utan intyg blir det ingen tillfällig föräldrapenning.

– De skapar krångel och onödiga besvär för framför allt småbarnsföräldrar, och de har som vi ser det ingen påvisbar effekt när det gäller fusk vid tillfällig föräldrapenning, säger Dan Eliasson till TT om dagisintygen.

Försäkringskassan gjorde för omkring ett år sedan en intern granskning som visade att intygen inte påverkar fusket, enligt generaldirektören.

Enligt honom är det inte främst Försäkringskassan som fått ökad administration till följd av intygen.

– Det är inte för oss som det är så besvärligt. Vi tror att det kanske kostar någonstans kring 10-12 miljoner kronor årligen för oss, men det är inte det som är det viktigaste. Det viktigaste är att småbarnsföräldrar får ett besvär i sin vardag som inte fyller någon funktion för staten, säger Dan Eliasson.

Lärarförbundet vill också att intygen tas bort eftersom de innebär extrajobb för förskollärarna.

"Om intygen inte haft någon effekt så ska de skrotas omedelbart. Intygen har ökat den administrativa bördan ytterligare i förskolan och tagit tid från förskollärarnas huvuduppdrag", kommenterar ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".