Utförsäljning i Milano, den italienska krisen påverkar konsumtionen. Foto:Antonio Calanni/Scanpix.

Ekot direktrapporterar om eurokrisen

Jens Möller rapporterar från Bryssel
2:02 min

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kommer att avgå, uppger flera nyhetsbyråer. Han ska ha lovat Italiens president Giorgio Napolitano att avgå när det italienska parlamentet har godkänt det sparpaket som EU kräver. Tidigare i dag förlorade Berlusconi majoriteten i parlamentet vid en omröstning. I Grekland kan det dröja till sent i natt innan någon ny premiärminister presenteras. Opposition och regering har suttit i samtal hela dagen om en samlingsregering.

Direktrapporteringen är avslutad för dagen, men vi fortsätter naturligtvis att rapportera om både Italien och Grekland.

21.10

20.19

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kommer att avgå, uppger nyhetsbyrån AP. Han ska ha lovat Italiens president Giorgio Napolitano att avgå när det italienska parlamentet har godkänt det sparpaket som EU kräver. En omröstning ska vara inplanerad i nästa vecka.

18.40

Det namn som alla talar om som greklands nästa premiärminister är Lucas Papademos. Han har tidigare varit vice ordförande för Europeiska centralbanken ECB. Men in i det sista är det oklart hur den nya regeringen kommer att se ut eller exakt när den ska presenteras.

18.37

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska med anledning av de svaga röstsiffrorna i parlamentet i dagens omröstning, i kväll ha ett extrainsatt möte med Italiens president Giorgio Napolitano, enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Enligt uppgift kommer Berlusconi inte att lämna in sin avskedsansökan vid mötet, åtminstone inte frivilligt.

Den italienske presidenten har makt att besluta både om parlamentet ska upplösas och om det ska utlysas nyval.

Skulle så ske kan presidenten även ge någon annan partiledare i uppdrag att forma en tillfällig regering i väntan på ett eventuellt nyval.

18.06

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vann i dag omröstningen i parlamentet, men endast med 308 röster av 630. Det betyder att han inte längre har en majoritet av parlamentariker som stödjer honom. Sannolikt kommer oppositionen att kräva ett misstroendevotum senare i veckan eller nästa vecka. Ekots korrespondent Alice Petrén rapporterar från Rom.

17.05

I Grekland har det ännu inte kommit något besked om vem som ska leda samlingsregeringen. Men favorit är den före detta centralbankschefen Lucas Papademos.

17.00

Silvio Berlusconi vann, men blev ändå förnedrad i parlamentet eftersom han inte lyckades få ens hälften av rösterna i parlamentet. Oppositionsledaren krävde direkt efter omröstningen att Berlusconi skulle avgå, rapporterar vår korrespondent Alice Petrén.

16.45

Italiens premiärminister Silvio Berlusconis regering fick godkännande för en framtida budget med 308 röster, ingen röstade emot och 321 avstod från att rösta.

Men samtidigt har premiärminister Silvio Berlusconi förlorat sin majoritet i parlamentet. För absolut majoritet hade krävts 316 röster av kammarens 630 platser. Trycket på Berlusconis avgång ökar därmed.

16.23

Förtroendeomröstning i Italiens parlament ska börja om drygt en timme, klockan fem svensk tid. Ekots korrespondent rapporterar direkt från Italien.

15.45Lucas Papademos blir Greklands näste premiärminister rapporterar grekiska tvkanalen Skai och Bloomberg news, utan att ange någon källa. Samtidigt sägs Papademos tveka över att ta över regeringen om det bara handlar för en kort period på tre månader fram till nyvalet.

15.20

Italiens största bank Intesa Sanpaolo rapporterar en 29 procentig nedgång för tredje kvartalet i vinstnetto.

Det är bankens affärer i Grekland som ligger bakom förlusterna. Intesa noterade en nettovinst på 527 miljoner euro tredje kvartalet vilket kan jämföras med 741 miljoner euro vid samma tid förra året.

15.00

Mannen som både förespådde den amerikanska fastighetskraschen och den globala ekonomiska krisen 2008, Noriel Roubini elle "Mr Doom" dömer nu ut en italiensk lösning där Berlusconi ersätts som premiärminister med Angelino Alfano, före detta justitieminister. "Italien behöver en respektabel regering och Berlusconi ska inte ersättas av en av hans lakejer" skriver Roubini på twitter. Roubini föddes i Istanbul, men flyttade med sina iranska judiska föräldrar till Italien.

14.48

EU kräver att både den avgående och den tillträdande grekiske premiärministern, finansministern, oppositionsledaren och centralbankschefen skriver på en försäkran om att avtalade nedskärningar verkligen genomförs för att Grekland ska få del av nästa utbetalning av stödpaketet.

14.10

Den nye premiärministern i Grekland lär inte bli klar förrän sent i kväll eller i natt. Så tolkar journalister som talat med Giorgos Papandreou efter regeringsmötet det.

13.55

Den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou lämnade idag officiellt in sin och sina ministrars avsked, en formalitet för att kunna bilda en ny samlingsregering.

13.45

-- En egoistisk attityd framför att tänka på det gemensamma, så har vi hamnat där vi är idag, säger den kände grekiske professorn i filosofi Emmanouil Kriaras.

Med sina 105 år kan han jämföra och hävdar att så illa som det är nu har det inte varit under hela hans liv.  I en intervju med privata grekiska tvkanalen Skai önskar filosofen i Thessaloniki att han hade sluppit vara med om detta.

Kriaras satt fängslad både under naziockupationen och militärjuntan 1967 till 1974.

13.20

Italienska högerpartiet Lega Nords ledare Umberto Bossi kräver att Silvio Berlusconi avgår som premiärminister. Han föreslår att Angelino Alfano, från PdL, Berlusconis parti, tar över istället. Alfano var tidigare justitieminister.

Bossis parti ingår i Berlusconis regeringskoaliton.

12.30

Grekiska filialen av Coca-Cola Hellenic noterar en 28 procentig nedgång i nettovinst för tredje kvartalet.  Företaget har minskat sin nettovinst från dryga 216 miljoner euro förra året till 155 miljoner euro i år.

Coca-Cola Hellenic är en av världens största coca-colaföretagen i världen.

12.20

Största oppositionspartiet i Grekland, Ny Demokrati, har kommit överens med socialdemokratiska regeringspartiet PASOK om vilka som ska sitta i den nya regeringen. Enligt partiets talesman Jannis Mihelakis kommer den nye premiärministern att utses senare idag.

12.00

Är detta Greklands värsta kris, frågar en reporter från brittiska BBC "mannen på gatan" i Aten.

– Nej, Grekland har varit bankrutt minst fem gånger sedan landet befriades från det ottomanska väldet 1821, svarar "mannen på gatan" medan BBC:s reporter tappar hakan i förvåning.

11.55

– Om det ska komma något ur den katastrof som Europa står inför så bör det vara att korruptionsmönstren bryts. Annars kommer varken Grekland eller Italien befrias från den institutionella skleros som tillåter att sådant frodas. Innan vi söker efter svaren i Norra Europa bör vi komma ihåg alla de miljarder i mutor som tyska företag som Siemens och Ferrostaal betalade grekiska mellanhänder för att komma åt kontrakt i Grekland.

Det skriver Micha Glennny , Balkansexpert och författare till böcker om korruption och maffia, i dagens .

Hans huvudlinje är att EU valt att blunda för medlemsländers omfattande korruption och mutsystem. Precis som det nu blundas för vilka som kommer att tjäna på krisen i Grekland.

11.45

Kapitalflykten ökar från Italien. Enligt landets centralbank flyttades över 80 miljarder euro utomlands av oroliga italienare under augusti och september.

11.31

Lånekostnaden för Italien steg till sin högsta nivå sedan euron infördes i 1999 på tisdagsförmiddagen. Mycket beror på den budgetomröstning, som ska ske under eftermiddagen i parlamentet. En omröstning som kan avsätta premiärminister Silvio Berlusconi.

11.25

– Om de italienska obligationsräntorna biter sig fast på dagens rekordhöga nivåer kan det snabbt uppstå ett läge där landet måste få stöd utifrån för att klara finansieringen framöver, enligt Filip Andersson, ränteanalytiker på Royal Bank of Scotland.

– Problemet är att Italien är för stort, en av Europas största ekonomier. Landet har samtidigt världens tredje största statsskuld, efter USA och Japan, säger Andersson.

Statskulden uppgår ungefär till 1 900 miljarder euro.

Det kan jämföras med EU:s räddningsfond EFSF, som har resurser att låna ut 440 miljarder euro.

11.00

Om en dryg halvtimme samlar Giogos Papandreou sin regering för att diskutera vilka som kan komma att ingå i den nya samlingsregeringen. Enligt kommer vilka som ingår i regeringen att beslutas först och sen den som blir premiärminister.

10.25

Den italienska räntan slog nya topprekord när handeln inleddes på morgonen. Den tioåriga statsobligationen noterades för 6,73 procent men föll sedan tillbaka något.

10.20

Bildts recept för Grekland är att göra något åt skattefusket. Om man åtgärdar 40 procent av skattefusket skulle det täcka Greklands budgetunderskott 2011, skriver svenske utrikesministern Carl Bildt på twitter.

10.15

– Jag avgår inte, löd beskedet från Silvio Berlusconi i hans brors tidning Il Giornale.

Den närmast fanatiskt Berlusconitrogna tidningen jämför premiärministern med Jesus och hans avfällingar med Judas.

– Jag vill se de som förrått mig i ögonen, säger Berlusconi enligt tidningen.

10.10

– Italien är ett för stort land med en för omfattande ekonomi, som svårligen kan räddas med stödpaket, säger Maria Fekter, finansminister från Österrike.

Tillsammans med IMF, Internationella valutafonden och EU:s egna inspektionsteam går Fekter igenom de italienska finanserna.

10.00

Ännu en avgörande dag för euron och för de krisande ekonomierna Grekland och Italien. Men i båda länderna handlar det framförallt om nödvändiga politiska lösningar. En ny premiärminister behövs i Grekland och i Italien hänger premiärministern Silvio Berlusconi löst igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".