Tv och telefoni via internet ny marknad

Kampen om hushållens användning av tv, telefon och internet fortsätter. Flera operatörer ligger i startgroparna för att sälja alla tjänster i samma abonnemang. Snart kommer man att till exempel kunna ta in tv-signaler via telefonjacket.

Med hjälp av telefonledningarna ska Telia möta konkurrensen från andra företag, som förutom tv eller bredband, nu också börjar sälja telefoni via sina nät.

Senast nästa år ska Telias kunder kunna ta in tv via telefonjacket. Det skriver tidningen Ny Teknik.

Nya abonnemang säljs
Samtidigt är det flera företag, som redan ska börja sälja både tv, telefoni och internetuppkoppling i samma abonnemang.

Ett av företagen är kabeltvbolaget Com hem. Frågan är vad konsumenterna vinner på att samla tv-, telefon- och internet hos samma operatör.

Com hems vd Gunnar Asp menar att det kommer bli lättare för konsumenterna att använda tjänsterna när allt samlas i ett paket.

– De här tjänsterna, tv, telefoni och bredband, håller på att smälta ihop. Vissa enklare tjänster kan man göra via telefonen och vissa speciella tv-tjänster kan man köra över bredbandet. Det gör att kunden får ett lättare sätt att komma åt tjänsterna, säger Gunnar Asp.

Gunnar Asp säger också att det kommer bli billigare för konsumenten att samla sina abonnemang hos en operatör, men han vill inte svara på hur mycket billigare det är jämfört med att köpa abonnemangen styckvis.

Oklart om priset
Inte heller Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget, vet var priserna kan landa. Bolaget kommer också att börja sälja paketlösningar för tv, telefoni och internet.

– Det är väldigt svårt att säga. När det gäller tv måste tjänsterna först komma igång innan vi vet vart priserna tar vägen, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.

Robert Andersson
robert.Andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".