Friande domen mot barnläkaren överklagas inte

0:40 min

Det blir inget överklagande av den friande tingsrättsdomen i det uppmärksammade målet där en läkare misstänkts för dråp av ett döende spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det meddelar chefsåklagare Peter Claeson i dag.

Solna tingsrätt friade läkaren för drygt två veckor sedan, och menade att Rättsmedicinalverkets analys av barnets blod med rekordhöga halter narkosmedel inte var tillräckligt tillförlitligt.

Och för att ta det vidare till hovrätten skulle det krävas ny bevisning, säger chefsåklagare Peter Claeson:

– Ska man få en ändring i hovrätten så fordras någon ny bevisning eller någon annan omständighet som kan ändra bevisläget på ett avgörande sätt. Och det finns inte i det här målet och därför väljer jag att inte överklaga, säger åklagaren Peter Claeson.

– Hur ser du i dag, drygt två veckor efter den friande domen på just Rättsmedicinalverkets och RMV:s analys?

– Jag måste ju förlita mig på Rättsmedicinalverkets provsvar, och det har jag gjort. Sedan har det kommit allvarlig kritik från försvarets sida och då vände jag mig till rättsliga rådet som engagerade en norsk oberoende och opartisk expert som gick igenom allt material. Och han kom fram till i princip samma slutsatser som Rättsmedicinalverket, säger Peter Claeson.