Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Småbarnsmamman Hedvig Fallenius är mycket kritisk till Sempers agerande. Foto: Privat.
2 av 2
Ulrika Björnsdotter Larson har gett sin son barnsnacksen som innehöll giftämnen. Foto: Privat.

Småbarnsföräldrar kritiserar Sempers agerande

"Jag känner mig fly förbannad"
2:22 min

Många småbarnsföräldrar reagerar nu på Ekots inslag i morse om barnmatsföretaget Semper som återkallat vissa av sina varor från butikerna med hänvisning till att de innehöll mögelämnen. Ekots granskning visar att det handlar om ett av de värsta cancerframkallande gifterna i världen.

– Jag känner mig fly förbannad, förfärad över att jag har gett det till min son, säger Ulrika Björnsdotter Larson som har en son på ett år som har ätit av de här produkterna.

Enligt Semper så är halterna av gifterna Aflatoxin och Ochratoxin som man funnit i Småfolk Fruity Stix och Oat Stix så låga att de inte utgör någon fara för barnen.

Men enligt Livsmedelsverket finns det inga nivåer som man överhuvudtaget kan kalla ofarliga, speciellt när det gäller Aflatoxin.

Småbarnsmamman Ulrica Björnsdotter Larson tycker att Semper borde ha varit uppriktiga från början med vilka gifter som hittats.

– Det förvånar mig att det är viktigare att rädda sitt egna skinn än att se till att budskapet går fram riktigt, säger hon.

Många småbarnföräldrar har i dag hört av sig till Semper. På företagets Facebook-sida strömmar frågor och kommentarer in.

En som skrivit där är Hedvig Fallenius, vars barn älskar de nu återkallade barnsnacksen.

– De tycker tyvärr att de är jättegoda. De åt dem hela sommaren.

 Vad tänker du om det du hörde nu på morgonen om de här produkterna?
– De har ju undanhållit information. Man kan ju inte lita på deras uttalanden i framtiden, säger Hedvig Fallenius.

De nu återkallade produkterna produceras i Frankrike och i Storbritannien.

Om tillsynsmyndigheterna där skulle komma fram till att råvarorna som använts kommit in i Sverige via andra produkter, som skulle kunna finnas i butikerna, kommer det svenska Livsmedelsverket få information om det - och därefter agera.

Sundbybergs kommun, som har tillsynsansvar över Sempers huvudkontor som ligger där, visste när Ekot ringde inte ens om att huvudkontoret låg där.

Semper Småfolk, som de nu återkallade barnsnacksen heter, är Kravmärkta. Men på Krav ser pressansvarige Kristin Cooper inte några problem med det som nu skett.

– Krav står ju för odling utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. Men det är viktigt att särskilja på gifter och gifter är det ju i det här fallet.

Vad tänker du om att ett företag vars produkter är kravmärkt valde att inte tala om att det var mögelgifter?
– Hur Semper har valt och kommunicera detta, det är ju deras beslut och det är jag säker på att de har övervägt noga, säger Kristin Cooper.

En som har reagerat på Ekots avslöjande är Matilda Ernkrans, socialdemokrat och ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Bara det faktum att man faktiskt försöker mörka och kallar det mögelämnen i stället för dess riktiga namn tycker jag visar på att man inte tar konsumenten på tillräckligt allvar. Jag tycker att man borde titta på företagens informationsplikt till konsumenterna, säger Matilda Ernkrans.

Hur ska man göra det?
– Det enklaste är man får titta på lagen och se över om man kan göra några förstärkningar när det gäller informationsplikten. Om jag var ansvarig minister skulle jag titta på sådana delar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".