Nya rot-avdragen får kritik

De allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation, Sabo, kritiserar det nya rot-avdraget, som riksdagen ska anta om tre veckor. Förslaget innehåller en EU-regel om ett maximibelopp på 300 000 kronor per år. Det diskriminerar de större bostadsbolagen, enligt Sabo.

– Det tak som är satt på grund av EU:s statsstödsregler gör att de stora företagen snabbt slår i taket. Avdraget blir nästan värdelöst för dem, säger Bengt-Ove Birgersson, vd för Svenska Bostäder.

EU:s regler tillåter att rot-avdraget blir högst 300 000 kr per år till den som renoverar. Den summan överskrider de stora, kommunala bostadsbolagen lätt. De har många lägenheter att renovera och kostnaden blir större.

Avdrag gav 60 miljoner
Sveriges största bostadsbolag, kommunala Svenska Bostäder med 43 000 lägenheter i Stockholm, fick förra gången det fanns rot-avdrag, skatteavdrag som gav hela 60 miljoner per år.

Det ska ställas mot de 300 000, som nu blir föreslås bli den övre gränsen.

Alla fastighetsägare med fler än 700 lägenheter drabbas av EU:s takregel har Svenska Bostäder räknat ut.

Att rot-avdraget denna gång styrs av EU:s statsstödsregel, är en klar diskriminering av de större bostadsbolagen, anser Sabo-chefen Bengt-Ove Birgersson. Nu blir det problem med reparationerna, säger han.

– Till en del blir man kanske tvungen att genomföra dem, men det blir till priset av en sämre ekonomi och i sista hand blir det hyresgästerna som får betala, säger Birgersson.

Sabo-chefen hoppas att regeringen snarast ansöker hos EU-kommissionen om undantag från EU:s stats-stödregler.

Beslut i oktober
Riksdagen ska besluta om det nya rot-avdraget den 20 oktober. Uppgiften om EU:s takregel fanns med i propositionen redan i våras, påpekar Finansdepartementet.

Bengt-Ove Birgersson kan inte riktigt förklara hur man kunnat missa det.

– Vi har inte varit tillräckligt uppmärksamma på innebörden av statsstödsreglerna. Det får vi alla ta på oss, säger Bengt-Ove Birgersson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista