1 av 2
Anders Rune, chefekonom, Teknikföretagen. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Henrik Johansson, vd på Gnox. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Industrins prognoser pekar nedåt

Optimism i Gnosjö trots allt
1:24 min

I dag kom två branschprognoser om industrins närmaste framtid. Båda pekar åt samma håll - nedåt. Men trots det berättar företagare från Gnosjö på underleverantörsmässan i Jönköping att det fortfarande ser ljust ut.

Anders Rune är chefsekonom på Teknikföretagen.

– Ja vår prognos visar ju att vi är på väg in i nästa lågkonjuktur och vi gör bedömningen att det kan bli ett produktionsfall på 2 procent och vi kommer också att få en vikande sysselsättning

Här på den stora underleverantörsmässan i Jönköping som öppnade i dag presenterades två prognoser inför den närmaste framtiden - och enligt båda är vi på väg nedåt.

Enligt Teknikföretagen så kommer produktionen att minska med ungefär 2 procent under nästa år. 

Och Underleverantörsbarometern som görs av Svensk industriförening pekar på vikande orderingång inför det kommande kvartalet, berättar vd Anders Ekdahl:

– Det är färre bolag som väntar en ökad orderingång, alltså en minskad försäljning egentligen. Det företagen har att tänka på nu är hur kan vi sälja mer, var kan vi hitta kunder, kan jag hitta det utanför mina traditionella kundgrupper och så vidare.

Men flera företag från den industritäta Gnosjöregionen berättade i dag om att det fortfarande ser ganska ljust ut. Henrik Johansson, vd på det lilla företaget Gnox i Gnosjö:

– Man är orolig och den oron har ökat men fortfarande går det rätt så bra faktiskt, säger Henrik Johansson.

– Vår orderstock är högre än någonsin, 15 procent mot förra året, så vi ser positivt på framtiden.

Det säger Linda Fransson, delägare i Gnosjö Automatsvarvning, som alltså minns 2008 när det gick sämre för företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".