Medhanie Neraio och Rezane Tesfazion polisanmäler Eritreas ambassad som driver in skatter i Sverige. Foto: Staffan Claesson/Scanpix

Eritreas ambassad anmäld för skatteindrivning

Eritreanska ambassadens indrivning av skatt från exileritreaner polisanmäldes i dag av svensk-eritreaner i Uppsala. Förmodligen är det första gången det sker i Sverige eftersom många är rädda för följderna.

Det var de båda svensk-eritreanerna och Uppsalaborna Rezene Tesfazion och Medhanie Neraio som tog sig mod att anmäla indrivningen.

– Vi sa att det är utpressning som pågår mot svenskar med eritreansk bakgrund, säger Rezene Tesfazion till TT.

I polisanmälan tog de upp flera exempel på repressalier mot anhöriga i Eritrea om inte familjemedlemmar i exil betalar skatten. Om en förälder i Eritrea vill hälsa på sitt barn i Sverige kan sonen eller dottern vara tvungen att betala sin skatt i exil för att föräldern ska få resa. Anhöriga i Eritrea som bedriver affärsverksamhet kan drabbas av näringsförbud.

Skatten påtvingas exileritreaner när de behöver ha kontakt med sitt gamla hemlands myndigheter, till exempel för att söka pass. Och ett pass är ofta nödvändigt i kontakterna med svenska myndigheter.

I Sverige beräknas skatten utifrån slutskattsedeln från Skatteverket, som måste visas upp på ambassaden. För den som inte betalar växer skulden år efter år.

Många exileritreaner anklagar eritreanska ambassader i Sverige och andra länder för att med hot och utpressning driva in skatten, som uppgår till två procent av årsinkomsten - trots att de redan betalar skatt där de bor. Detta rapporterar TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".