Det kan vara brott mot personuppgiftslagen att peka ut dömda på nätet. Foto: Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hänga ut pedofiler på nätet kan vara brott

Hängdes ut trots friande dom
1:28 min

Att dömda pedofiler namnges på olika webbsidor på internet händer allt oftare, berättade Ekot i går. Just nu utreder Datainspektionen om det kan handla om brott mot personuppgiftslagen.

En av dem som hängts ut, både på en hemsida och med flygblad är Rolf Elvegård, trots att hovrätten friat honom från alla misstankar om barnövergrepp.

– Jag och min fru kom hem där på eftermiddagen och upptäckte att de satt fast flygblad på vår dörr och lagt i våra grannars brevlådor. Jag blev alldeles kall i hela kroppen.

Rolf Elvegård dömdes i tingsrätten för grovt sexuellt övergrepp av minderårig, men överklagade och friades av en enig hovrätt. Men trots att han alltså friats sprids information om att han är dömd pedofil. Och efter förra veckans flygbladsutskick är det grannar som skrivit på hemsidan där hans namn och tingsrättsdom publicerats, att de vill att han ska flytta.

– Jag kan inte förklara för varenda granne. Det blir ju också så: ingen rök utan eld. Folk tänker att det kanske ligger någonting i det i alla fall. Och det går aldrig att tvätta bort.

Flera sajter som namnger sexualbrottslingar har anmälts till Datainspektionen, i tre fall har sajterna polisanmälts för brott mot personuppgiftslagen.

Uppgifterna i sig är inte hemliga, men det är olagligt för andra än myndigheter att publicera sökbara uppgifter om lagöverträdelser.

Ulrica Andersson är jurist och handläggare på Datainspektionen.

– Alla har ju rätt till sin integritet. De här här sajterna drabbar ju inte bara de enskilda som hängts ut, utan även deras familjer och anhöriga i många fall. Vi ser allvarligt på det här, och vi kan polisanmäla vilket vi gjort i tidigare fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".