Förskoleläraren Elli Pousette i Stockholm fyller i frånvarointyg. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Förskolelärare vill också skrota dagisintyg

"Det blir bara ett extra arbetsmoment"
1:40 min

Försäkringskassan vill skrota systemet med intyg för barn som är hemma sjuka från förskola och skola. Onödigt och krångligt, och minskar inte fusket som det var tänkt. På förskolan Baltazar i Älvsjö söder om Stockholm är förslaget välkommet.

Förskoleläraren Elli Pousette visar runt på småbarnsavdelning där aktiviteten så sakteliga börjar komma igång efter vilan. Senast i morse fyllde hon i ett frånvarointyg, men det är inte speciellt kul tycker hon.

– Jag tycker det är helt onödigt. För oss blir det bara ett extra arbetsmoment som vi tar från barnen. Den tiden skulle vi bättre kunna ha i barngruppen. Plus att relationen med föräldrarna kan ibland bli lite krystad när man ska vara lite överförmyndare åt dem, säger Elli Pousette.

Systemet som infördes för drygt tre år sedan innebär att förskola och skola skriftligen ska intyga att barnet varit hemma. Det för att Försäkringskassan sedan ska kunna kontrollera uppgifterna mot förälderns vab-dagar. Det är dagar som föräldern får ersättning för att vårda sitt barn för.

Men det har varit krångligt med alla lappar som ska fyllas i för hand och vandra mellan förälder, förskola och Försäkringskassan. Det har inte bevisligen minskat fusket, vilken var tanken med det från början.

Elli Pousette tror inte heller att det gett någon effekt på fusket.

Försäkringskassan räknar med att spara mellan tio och tolv miljoner kronor årligen om de slipper pappershanteringen. Men det är inte det som är skälet, enligt generaldirektören Dan Eliasson.

– Det är krångligt för småbarnsföräldrar och har ingen påvisbar effekt på fuskfrågor, vad vi kan se, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".