Suget efter olja väntas fortsätta att öka. Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Stadig ökning av efterfrågan på olja spår Opec

Tillväxtländerna i spetsen
1:22 min

De oljeproducerande ländernas kartell Opec kommer med sin årsrapport i dag och enligt den väntas världens sug efter olja fortsätta att öka.

Det är främst tillväxt- och utvecklingsekonomierna som kommer att öka sin efterfrågan på olja. Länder inom Brics till exempel - Brasilien, Ryssland, Indien och Kina - medan mer mogna industriländer, som medlemmarna i OECD, antas minska sin konsumtion.

Det skriver Opec i sin årsrapport World Oil Outlook 2011.

Efterfrågan ökar både på kort och lång sikt. Fram till 2015 handlar det om en efterfrågan på 93 miljoner fat per dag, och fram till 2035 110 miljoner fat.

OECD menar att industriländernas efterfrågan, och konsumtion, tycks ha nått sin topp redan 2005, och det sker nu en stadig nedgång i efterfrågan i de flesta OECD-regionerna.

I stället ökar konsumtionen kraftigt i Asien och merparten av oljan och oljeprodukter som konsumeras där de kommande årtiondena förbränns i transportsektorn. Men även industrin väntas använda mer olja. Olja som bas för elproduktion väntas dock minska i betydelse.

På lång sikt kommer också påverkan från energipolitik, teknologi, demografiska trender och till viss del också utvecklingen på oljepriset, i större utsträckning att påverka efterfrågan på olja.

Opec antar att priset kommer att ligga i intervallet 85 till 95 dollar per fat fram till 2020, och sedan stiga till 133 dollar 2035. Det är en betydande uppskrivning från prognosen 2010, när priset antogs ligga på 106 dollar 2035.

I framtiden spås biobränslen och oljesand och skifferolja ha en större andel av den totala oljekonsumtionen än mer traditionell råolja.

Någon risk att oljan tar slut finns inte. Opec menar att världen har tillräckligt med resurser för att tillfredsställa konsumenternas behov i decennier framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".