Lucas Papademos förutspås bli Greklands nästa premiärminister. Foto: Thierry Charlier/Scanpix
Grekland

Papademos väntas bli ny premiärminister

In i det sista är det oklart
1:02 min

Det namn som alla talar om som greklands nästa premiärminister är Lucas Papademos. Han har tidigare varit vice ordförande för Europeiska centralbanken ECB. In i det sista är det oklart hur den nya regeringen kommer att se ut eller exakt när den ska presenteras.

I regeringen väntas politiker från socialistpartiet Pasok och konservativa Ny demokrati att ingå, medan det tredje största partiet, kommunistpartiet inte har velat delta i samtalen om regeringsbildningen.

I stället har partiets ledare uppmanat väljarna att störta den nya regeringen och kräva nyval.

Den grekiska nuvarande regeringen har under eftermiddagen haft ett krismöte, då det sägs Giorgios Papandreou ska ha bett sina ministrar att så snabbt som möjligt göra sina avskedsansökningar klara.

Pressen är nu hård på Grekland att enas om en lösning. För att landet ska få del av de tidigare utlovade räddningspaketen kräver EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn skriftliga garantier från Grekland, att landet lovar att följa avtalen och genomföra de besparingar som EU och Internationella valutafonden kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".