Säkerhetspolisens arkiv bör öppnas upp för dem som finns registrerade där anser Centerpartiet. Arkivfoto: Soeren Stache/Scanpix

Centern kräver att Stasi-arkiven öppnas mer

Flera riksdagspartier kräver större öppenhet
1:50 min

Centerpartiet kräver nu större öppenhet om information som gäller svenskar som samarbetade med den östtyska spionorganisationen Stasi. Partiet vill att personer som finns registrerade som Stasi-agenter ska få läsa vad som står om dem i Säkerhetspolisens Säpos arkiv. 

– Vi har kommit fram till att de individer som misstänker att man kan finnas med i arkivet, ska ha rätt att till Säkerhetspolisen ställa frågan och också få ut den information från Stasi-arkiven som finns om just dem, säger gruppledaren Anders W Jonsson. Sen blir det upp till dem att ta ställning till om de vill offentliggöra den informationen.  

Centern vill öppna Säpos arkiv för åtminstone det drygt 50-tal personer som, enligt forskaren Birgitta Almgren, finns namngivna som agenter för den östtyska spionorganisationen Stasi.

Anders W Jonsson säger också att ytterligare några forskare borde få tillgång till arkivuppgifterna hos Säpo. 

Det är nu flera riksdagspartier som kräver större öppenhet om uppgifterna, som finns om svenskar som samarbetade med Stasi. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har krävt större öppenhet.

Nu börjar även de borgerliga partierna driva frågan. Kristdemokraterna har tagit upp det och Centerpartiet kommer efter beslutet i riksdagsgruppen nu att väcka frågan i regeringen, säger Anders W Jonsson.

– Vi kommer att lyfta den här frågan med våra allianskollegor och försöka få dem att få förståelse för de argument som vi har haft nu i Centerns riksdagsgrupp. Jag hoppas att vi kommer att vara framgångsrika där.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Ekot att hon håller fast vid den ordning som råder med hemligstämpling av Säpos arkiv och de uppgifter som finns om svenskar som samarbetade med Stasi.

Ska något ändras måste det finnas ett förslag som skyddar Säpos arbetssätt och som tar hänsyn till individens integritet, säger Beatrice Ask.

– Jag tycker att enskilda människor har rätt till viss integritet också när man har blivit beskylld för allvarliga brott eller när man har varit föremål för en undersökning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".