Stieg Larsson-priset till kvinnokämpe

1:39 min

I dag får Vilma Núñez de Escorcia årets Stieg Larsson-pris för sin långa kamp för kvinnors rättigheter i hemlandet Nicaragua. Och hon tycker att Larssons huvudperson Lisbeth Salander är en bra symbol för kvinnor över hela världen som utsätts för övergrepp.


– Det finns så många Lisbeth Salander vart du än åker i Nicaragua, kvinnor som utsatts för övergrepp men som vägrar slås ned finns i varenda by och i vartenda kvarter, säger Vilma Núñez de Escorcia.

För drygt 20 år sedan grundade hon organisationen CENIDH som arbetar för kvinnors rättigheter och mot mäns våld mot kvinnor. Något som är ett stor problem i det fattiga Nicaragua. Förra året gällde majoriteten av alla polisanmälningar våld mot kvinnor och både sexuella övergrepp och kvinnomord ökar i antal.

I söndags valdes sittande presidenten Daniel Ortega för en ny mandatperiod - kontroversiellt eftersom hans parti ändrat grundlagen för att möjliggöra omval.

Trots att Vilma Núñez de Escorcia en gång stod på samma sida som Ortega under sandinistrevolutionen 1979 menar hon att situationen för kvinnor snarast försämrats efter politiska come back.

Ett exempel är landets stränga abortlag som inte tillåter abort ens efter våldtäkt eller då kvinnans liv är i fara.

– Abortlagen är en eftergift till kyrkan och ger politikerna röster från landets många katolska väljare, säger Vilma Núñez de Escorcia.

– Det är svårt att få gehör för kvinnors rättigheter i Nicaragua i dag. Det är som att simma mot strömmen, säger mottagaren av årets Stieg Larsson-pris.

Fakta Stieg Larsson-priset

Stieg Larsson-priset är instiftat till minne av Stieg Larsson av bokförlaget Norstedts, tillsammans med hans far och bror, Erland och Joakim Larsson.

Priset instiftades 2009.

Det är på 200 000 kronor och delas ut till en person och/eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda.

Kajsa Boglind, Pärätu

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista