Turisterna ser ut att välja andra resmål till sommaren. Foto: Richard Lewis/Scanpix.

London-OS ingen turistmagnet

Turistministern opimistisk
2:04 min

De olympiska spelen i London nästa sommar väntas locka besökare från hela världen, men nu slår turistindustrin i Storbritannien larm. Antalet bokningar under OS-perioden är långt lägre än normalt.

Den stora klockan här på Trafalgar Square mitt i London visar just nu att det är 263 dagar och tre timmar kvar till OS-invigningen och Daniel Rodriguez, från Brasilien, som jag precis pratat med säger att han gärna skulle komma till sommarens OS.

Men han tvekar: De redan höga hotellpriserna här är ännu högre under OS-veckorna.

Enligt den europeiska researrangörsföreningen finns det en stor risk att OS, istället för att vara den turistmagnet som arrangörerna hoppats på, avskräcker många från att ta sig till Storbritannien. Enligt dem är bokningarna för perioden för de olympiska spelen till sommaren hela 95 procent lägre än vad som är normalt för London vid den här tiden på året och flera researrangörer har strukit staden ur sitt sortiment under juli och augusti nästa år.

Men brittiske turistministern John Penrose är inte oroad. Han säger till BBC att det istället kommer en annan typ av turister som inte reser med de vanliga researrangörerna.

Men den europeiska researrangörsföreningen pekar på erfarenheterna från Aten-OS och hävdar att den typiska OS-turisten spenderar betydligt mindre än andra turister.

För Londons stad är turismen oerhört viktig och en av de få branscher som just nu visar positiva siffror. De 30 miljoner människor som varje år besöker staden står för 10 procent av ekonomin och 13 procent av alla som jobbar här jobbar i turistbranschen. Och enligt researrangörerna riskerar OS-äventyret att få en negativ effekt även på längre sikt då det är svårt att vinna tillbaka de turistströmmar man en gång förlorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".