Cecilia Hermansson, chefsekonom vid Swedbank. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

"Efter Berlusconi krävs en ny stark regering"

"Det är bra att Berlusconi stiger åt sidan"
1:00 min

Beskedet att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska avgå kan ge tillfälligt lugn på den oroliga marknaden, enligt Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson.

Italienska 10-åriga statsobligationer har närmat sig kritiska 7 procent de senaste dagarna.

Cecilia Hermansson menar att Berlusconi varit en bromskloss i vägen för skuldkrisens lösning.

– Man har ju sett att Berlusconi inte har tagit sitt ämbete på fullt allvar och att man har sinkat reformprocessen under flera år. Att man inte har gjort tillräckliga tillväxtfrämjande åtgärder. Det är därför bra att Berlusconi nu stiger åt sidan, Cecilia Hermansson vid Swedbank.

Tror du att det här kommer att påverka möjligheterna att komma till rätta med den ekonomiska krisen i Europa?

– Det är mycket som återstår, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Samtidigt är det kommer ett starkt alternativ. En ny stark regering som kan genomföra reformer, och det vet vi inte än, säger Cecilia Hermansson.

Att Berlusconi slutar, innebär det att marknaderna som har varit väldigt oroliga när det gäller Italien de senaste dagarna, kommer det att lugna sig nu?

– Det är klart att det kanske blir ett visst lugn, men jag tror att ganska snart kommer man att börja oroa sig för vilka som ska ta över. Men jag tror att det är positivt ändå att Berlusconi lämnar makten, säger Cecilia Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".