Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.

Brå: Unga vuxna mest drabbade av brott

"Ser en minskning i alla grupper"
1:22 min

Andelen brott minskar enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsundersökning. Fortfarande är det unga mellan 16 och 24 år som är mest utsatta för brott.

– När man pratar om det som vi kallar för brott mot enskild person, det vill säga hot, trakasserier, misshandel och så vidare, så ser vi att 22 procent av unga vuxna uppger att de utsatts för den här typen av brott medan ungefär 11 procent av befolkningen i övrigt uppger att de har utsatts för det, säger Åsa Irlander, utredare på Brå.

Utsatthet för misshandel är vanligast bland unga män, åtta procent av dem har utsatts för misshandel under 2010. Utsatthet för hot är vanligast bland unga kvinnor, i fjol utsattes sju procent av de unga kvinnorna för hot.

Förutom ålder finns det också andra faktorer som kan spela in om man har blivit utsatt för brott.

– Åldern är den absolut viktigaste faktorn. Annars ser vi också att det har betydelse i fall man bor i storstad eller har utländsk bakgrund, förklarar Åsa Irlander.

Brås undersökning bygger på telefonintervjuer med 14000 svenskar. Den visar också att antalet personer som utsatts för brott har minskat de senaste fem åren. 2005 var 26 procent av befolkningen utsatta för brott, förra året var 23 procent utsatta.

Två brottskategorier minskade särskilt mycket under 2010 enligt Åsa Irlander.

– Av de brottstyper som vi har studerat så ser vi att det framför allt är stöld ur och från fordon och trakasserier som minskar. Vi vet sedan tidigare att minskning av stöld ur fordon beror på att den tekniska utvecklingen har gjort det svårare att bryta sig in i bilar.

Sammantaget visar undersökningen att de flesta i befolkningen inte utsatts för något brott under 2010. Det är en stor del av brotten som endast drabbar en liten del av befolkningen, 1 procent av svenskarna utsattes för 50 procent av brotten.

19-åriga Arantxa Duarte Sjöberg var med om att ett helt okänt gäng hoppade på henne och hennes vänner när de var på väg hem från en fest.

– Det kom upp några andra som bodde i närheten och sa att vi hade hamnat på fel station och började slåss. De hade ingen anledning att börja slåss, de kände bara för det. Det kändes väldigt oväntat, man hann inte reagera förrän det var över.

22-årige Ali Mohammadi från Fittja har varit med om slagsmål, men han skulle aldrig anmäla det till polisen.

– Man ger ett par smällar och man får ett par smällar men sedan är det klart. De i mina kretsar brukar inte blanda in polis.

Varför polisanmäler man inte?

– Det betyder bara att du inte kan hantera dina problem själv, utan behöver be om hjälp och vi ser inte det som en bra egenskap. Man ska kunna hantera det själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".