1 av 2
Grekiska journalister följde premiärministern Giorgos Papandreous avskedstal. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Skuldberget

Ekot direktrapporterar om eurokrisen

Greker har tröttnat på den politiska röran
2:00 min

I Grekland har dividerandet om en ny regering och premiärminister dragit ut på tiden. Den hetaste kandidaten Lucas Papademos är inte längre aktuell. I Italien och Grekland rasar börsen. Följ ekots direktrapportering om eurokrisen.

Sveriges Radios korrespondenter sammanfattar dagen ifrånoch.

21:45

Giorgos Papandreous avskedstal innehöll inget besked om vem som ska ta över.

17:54

Ekot tar paus i direktrapporteringen för personalbyte, men återkommer under kvällen.

17:20

Han önskar den person som tar över efter honom som premiärminister lycka till, det vill säga talesmannen Filippos Petsalnikos.

17.06

Greker är viktigast för mig och jag kommer alltid att bära stoltheten i hjärtat för den grekiska flaggan.

Papandreou talar om sin stolthet över landet Grekland, folket och naturen. Han tackar varje grek och hoppas att demokratin kan hållas före marknaderna och mänsklighet före marknaderna.

17.03

Papandreou vill också sända ett budskap med hopp och säkerhet. Han säger att om avtalet följs kommer det att bli en bättre framtid för grekerna.

– Vi greker vet hur vi ska hålla ihop, vi har haft den värsta tiden på decennier de två senaste åren. Men vi har lyckats undvika gå bankrutt. Vi har lyckats förbättra de avtal vi skrev i juni och i oktober, säger han.

17.00

Vi går vidare för att genomföra överenskomna åtstramningar och avtal med våra partner för att försäkra att vi får ut den fjärde utbetalningen, allt för att vi ska kunna minska vår statsskuld så att vi kan förändra vår ekonomi, säger Papandreou.

16.59

– Vi måste hitta en gemensam lösning och komma över våra motsättningar, säger Giorgos Papandreou. Idag har alla politiska krafter samlats för att .

16.56

Giorgos Papandreou talar just nu direkt i grekiska statstelevisionen.

16.50

 Katja Magnusson rapporterar direkt från Grekland

 Alice Petrén direkt från Rom om den ekonomiska krisen.

16.45

Petsalnikos är 61 årig bondson från en by i nordvästra Grekland. Utbildad jurist i Thessaloniki och Bonn. Medlem av Andreas Papandreos parti PAK under militärdiktaturen. Var med och grundade PASOK 1974. Han talar tyska och engelska och är gift med en tyska.

Har tidigare suttit varit utbildningsminister och också talman under den konservativa regeringen.

16.30

Grekiska parlamentets talman Filippos Petsalnikos blir landets nye premiärminister. Det har de två största partierna i parlamentet PASOK och Ny Demokrati kommit överens om, enligt en anonym källa som följt förhandlingarna.

16.25

Nouriel Roubini alias Mr Doom (domedagsmannen), ekonomen som förespådde den globala krisen och amerikanska fastighetsbubblan, har nu dödsdömt euron som valuta. I en  skriver Roubini att enda räddningen för Grekland är att ställa in betalningarna och lämna euron.

16.20

Nya bud från Aten. Papandreou ska framträda i statstelevisonen och mötet med presidenten uppskjutet en timme

16.11

Alice Petrén rapporterar från Rom om ett politiskt och ekonomiskt nervöst läge.

16.10

Franska börsen faller kraftigt under eftermiddagens handel, mer än tre procent, en följd av det osäkra läget för eurozonen.

16.05

Giorgos Papandreou är på väg till presidenten och inom kort lär vi få veta något om den nya regeringen och regeringschefen.

16.00

Svenske finansministern Anders Borg kommenterar krisen i Italien och framtiden för premiärminister Silvio Berlusconi.

15.50

Euron förlorar mark gentemot dollarn. Under eftermiddagens handel har euron tappat nära två procent mot dollarn.

Dollarn har gått upp i förhållande till nästan alla valutor förutom japanska yenen.

15.30

Mer fokus på den ekonomiska situationen i Italien än Grekland just nu. Ett Italien som går bankrutt är betydligt allvarligare än ett Grekland. Italiensk ekonomi utgår en mycket större del av både EU och eurozonen.

14.50

– Situationen är extremt allvarlig. I mina ögon ser det ut som en total härdsmälta på den italienska statsobligationsmarknaden, säger Christian Börjesson, chefsanalytiker på Nordeas enhet Global Alpha Stategy.

Italien med drygt 4 procent i budgetunderskott, knappt mätbar tillväxt och en statsskuld på 120 procent av BNP, behöver under det kommande året låna mer än 120 miljarder euro bara för att täcka upp för de obligationslån som förfaller.

EU.s krisfond EFSF klarar bara av att stödja länder som Grekland, Portugal och Irland. Italien, som står för 17 procent av eurozonens BNP, har snarare setts som en av fondens stöttepelare fram till nu.

14.45

Fusket med statens pengar i Grekland kan illustreras med följande exempel från dagstidningen Kathemerini. Arbetslöshetsersättning har betalats ut till greker, som har upp till 15 miljoner euro på banken. Statistiken kommer från Finansministeriet.

En undersökning av den största socialförsäkringsfonden i Grekland, IKA, har samtidigt visat att sju procent av utbetalningarna går till personer som inte har rätt till stöd.

14.30

Chatta med vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén just nu!

14.05

Tyska förbundskanslern Angela Merkel säger att Europa behöver en klarare "avsiktsdeklaration för att lösa eurozonkrisen.

– Länder som  Grekland och Italien bör ta tillfället i akt att införa nödvändiga politiska och ekonomiska reformer, sa hon under en konferens.

13.58

Senaste nytt från Aten är ett avgörande möte med presidenten klockan fem lokal tid, alltså fyra svensk tid.

13.30

I Grekland dyker nya namn upp som tänkbara regeringschefer. Just nu påstås en juridikprofessor leda i spekulationerna. Jannis Koukiadis, chef för en fond som skapats för att övervaka privatiseringar av statlig egendom. Koukiadis är från Volos och 71 år gammal.

13.25

Italiens regering ska presentera sitt lagförslag för åtstramningar för senaten i eftermiddag klockan fyra. Det uppger italienska nyhetsbyrån Ansa. Först sedan lagförslaget godkänts kan premiärminister Berlusconi avgå.

13.25

Veteranpolitikern Apostolos Kaklamanis från PASOK hävdar att det fortfarande inte finns någon överenskommelse.

Kaklamanis säger att han har fått frågan om han vill leda den nya regeringen.

13.00

12.15

Hur länge kan Italien klara sig när räntorna går över sju procent? Grekland klarade 13 dagar, Irland 15 dagar och Portugal höll ut i 49 dagar.

12.10

I Italien tvivlar många italienare på att premiärministern Silvio Berlusconi verkligen kommer att avgå, som han har sagt. Det rapporterar vår Sydeuropakorrespondent från Rom.

12.01

Grekiska börsen har fallit mer än tre procent i den ovisshet som skapats av att ännu ingen regering eller regeringschef har presenterats. Landets centralbankschef George Provopoulos har vädjat om en snar lösning.

11.55

Tyska exportföretag säger sig kunna leva utan euron.

11.52

Jonas Ranneby, kreditanalytiker säger till TT att företagen kommer påverkas av det som händer i Italien.

– Det som händer i eurozonen och Italien påverkar riskaptiten och stämningen, även på den svenska marknaden för företagslån, säger han.

Förenklat innebär detta ökade lånekostnader för svenska företag och om detta håller i sig kommer det i sin tur tvinga fram justerade investeringsplaner.

11.50

Börsfallet i Europa tilltar parallellt med att risken ökar för att Italien snart inte kan låna på de privata finansiella marknaderna. Den tioåriga italienska statsobligationsräntan skenar på förmiddagen och har nu lämnat den tidigare så psykologiskt viktiga sjuprocentsspärren långt bakom sig. Med en så hög ränta, i nuläget runt 7,40 procent, bedöms inte Italien kunna låna på obligationsmarknaden längre.

Bankaktierna rasar  runt om i Europa. I Stockholm ligger börsens bankindex på minus tre procent medan OMXS-index vid 11.30 tiden ligger på minus 2,1 procent.

11.40

 ekonomiske kommentator Martin Wolf intar en pessimistisk ton idag:

"Om politikerna för två decennier sedan hade vetat vad de vet idag hade de aldrig lanserat en gemensam valuta. Bara rädslan för konsekvenserna av att bryta upp valutazonen håller den nu samman. Frågan är om det räcker. Jag misstänker att svaret är nej.

En eurozon byggd på ensidiga deflationsåtgärder kommer att misslyckas, det är säkert. Om ledarna för eurozonen ändå insisterar att driva en sådan politik får de också acceptera resultatet ", skriver han.

11.34

Den italienska tioåriga statsobligationen är nu trend på twitter där rubriken Italian 10 just nu toppar snacket i twittersfären. " Detta är allvarligt, investerare säljer av så fort de kan" heter det bland annat på twitter.

11.26

Räntan på italienska statsobligationer har nu gått över sju procent, en kritisk nivå som innebär svårigheter för ett land till finansiering.

11.23

Europeiska centralbanken, ECB har börjat stödköpa tioåriga statsobligationer för att hålla räntorna nere,  efter kraftiga räntehöjningar för italienska statsobligationer. 

11.15

Financial Times rapporterar att det var finansministern Evangelos Venizelos som bromsat regeringsbildningen. Han ville inte se Lucas Papademos som regeringschef. Venizelos vägrar att avgå och förordar en domare Vassilis Kouris som premiärminister i en ickepolitisk regering där Venizelos själv skulle sitta kvar för "kontinuitetens skull".

11.05

Om en timme ska en ny premiärminister i Grekland presenteras, enligt regeringskällor. Avgående premiärministern Giorgos Papandreou har talat med franske presidenten Nikolas Sarkozy i telefon under förmiddagen.

11.00

Räntan på Italiens tioåriga statsobligation har lyft till 7 procent, vilket av många bedömare betraktas som den smärttröskel där Italien inte längre kan finansiera sig på den privata kapitalmarknaden.

10.55

Milanobörsen faller, vid halv elva med drygt 3 procent. Börsen införde handelsstopp på aktier i den italienska storbanken Intesa Sanpaolo, som enligt en delårsrapport från i tisdags sitter på italienska statsobligationer för 64,5 miljarder euro.

Handelsstopp infördes även för medieimperiet Mediasets aktie, sedan aktien rasat efter turbulensen kring koncernens grundare Silvio Berlusconi, avgående italiensk premiärminister.

10.45

60 årige Antonis Samaras delade rum med Giorgis Papandreou under collegestudier i USA. Utbildad ekonom från Harvard och från en aristokratfamilj, medlem av parlamentet sedan 1977. När konservativa Ny Demokrati hade regeringsmakten var han finans och utrikesminister.  Han driver en hård nationalistisk linje, så hård att han tvingades lämna utrikesministerposten för sin uppfattning om Makedonienfrågan. Han har också motsatt sig Papandreous nya lag, som ska ge grekiskt medborgarskap till barn födda av invandrare i Grekland.

10.30

Ny Demokratis partiledare Antonis Samaras vägrade skriftligt lova att hålla ingångna avtal med EU, Internationella valutafonden och europeiska centralbanken, ECB, för att få ut mer stöd. Denna vägran att lova skriftligt var främsta hindret för att det skulle bli någon färdig regering.

10.15

Internationella Valutafonden, IMF:s chef Christine Lagarde varnar för det hon kallar ett förlorat decennium när det gäller ekonomin.

10.00

En uppgörelse om en ny grekisk regering kommer att vara klar under dagen. Det säger en regeringskälla till medier i Grekland.

9.55

Silvio Berlusconi ställer inte upp i något nytt val efter det att han har avgått. Den 75-årige miljonären räknar med att det blir val i Italien i februari.

9.50

Vi påminner om att grekerna per capita är skyldiga motsvarande 280 000 kronor per grek. En statsskuld som dessutom ökar, men som det just nu spekuleras i. Enligt tidskriften har hedgefonder börjat köpa upp grekiska statspapper, en spekulation i att det kommer bli mer eurostöd till den krisande ekonomin. 

9.45

Favoriten till premiärministerposten i Grekland verkar ha backat ur, det finns uppgifter om att han inte var beredd att ta över för en så kort period som tre månader fram till nyvalet.

9.40

En ny ödesdag både för eurosystemet och framförallt för Grekland. Gårdagens löften om att presentera en samlingsregering med en regeringschef misslyckades trots förhandlingar under hela natten.

9.30


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".