Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"IAEA-rapport om Iran mycket allvarlig"

"Bygger på trovärdiga källor"
2:04 min
Rapporten bygger bland annat på egna inspektioner i Iran. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.

Den rapport, som internationella atomenergiorganet IAEA släppt om Iran är den allvarligaste rapporten hittills mot landets förmodade kärnvapenambitioner. IAEA pekar på en rad detaljerade bevis för att Iran verkligen har försökt framställa kärnvapen.

– Det är den absolut allvarligaste rapporten hittills. Bedömningen i rapporten är att de inte bara utvecklar hela bränslecykeln som är en förutsättning för att skaffa fossilt material till kärnvapen, utan att de också hållit på med specifik utveckling som behövs för att bygga själva kärnvapen, säger Johan Rydqvist som är projektledare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.

Rapporten bygger på flera källor. Bland annat bygger den på egna inspektioner i Iran och underrättelseinformation från tio olika länder.

Den bygger även på IAEA:s egen analys av 1 000 dokument som kommer från en iransk dator som, av allt att döma, är utsmugglad från Iran och som visar att Iran tillverkat datormodeller som används till en enda sak, att avfyra kärnstridsspetsar.

Rapporten ger på ett nytt sätt detaljerad information, säger John Rydqvist.

– De pekar på ett antal detaljer, till exempel stridsspetsar till ballistiska robotar och de har ju även ett program som är svårt att förklara om man inte ska leverera kärnvapen eller andra massförstörelsevapen. Man har också ett speciellt tändningssystem för att få igång kärnvapen. Det finns ett antal sådana här olika tekniska belägg som man nu tror är trovärdiga.

Iran har hela tiden hävdat att deras kärnenergiprogram enbart har fredliga syften. Men det tar rapporten udden av, menar experter, eftersom man hittat så många detaljer som tillexempel avfyrningsanordningar som inte kan användas i civila syften och inte ens i konventionellt militära syften.

Rapporten är, enligt John Rydqvist, mycket trovärdig och kan innebära att Iran nu riskerar mycket hårdare sanktioner från omvärlden.

– Trovärdigheten nu, är enligt min bedömning, mycket hög därför att rapporten gör klart att det här bygger på en rad olika källor. Trovärdigheten politiskt är stor och det kommer att bli svårt för länder som Kina och Ryssland som motsätter sig ytterligare sanktioner att argumentera emot det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".