Krav på fem pappamånader

Socialdemokratiska kvinnoförbundet kräver nu att fem månader ska vikas åt föräldraledighet för papporna. Därmed är alla socialdemokratiska sidoförbund och LO för en förlängning av pappamånaderna.

Nalin Pekgul är ordförande i kvinnoförbundet och hon tycker det är självklart att föräldrarna inte ska kunna överlåta föräldraförsäkringen till varandra.

– Om man individualiserar föräldraförsäkringen så kommer varje familj att inse att det är självklart att pappan ska vara hemma efter att mamman varit hemma sex till åtta månader. Precis som man inte kan överlåta sin semester eller sin a-kassa till sin fru, så ska man inte kunna överlåta den här försäkringen, säger hon.

Fler för fem pappamånader
Kvinnoförbundet har varit långt ifrån eniga i frågan. Men Nalin Pekgul säger att det är allt fler som nu tycker det är bra med fem pappamånader.

– Den här åsikten får allt starkare stöd. Vi har tagit diskussionen och gått igenom argument efter argument för varför vi måste individualisera. Nu har folk tagit det till sig, säger Nalin Pekgul.

Positiv till debatten
Barn- och familjeministern Berit Andnor vill vänta med att uttala sig tills en utredning om frågan är klar, men hon tycker det är bra att frågan diskuteras.

– Ett av uppdragen är utredningen är också att stimulera till en bred diskussion. Jag ser det som ett viktigt inslag i debatten, säger hon.

Men när något beslut om antalet pappamånader ska tas, är svårt att säga enligt Berit Andnor.

– Nu ska utredningen arbeta och den kommer vara klar om en månad. Sedan ska vi i partiet diskutera frågan och kanske ta ställning på kongressen nästa år. Sedan skickar vi ut utredningen på remiss och sedan får vi se vad vi tar för beslut, säger hon.

Karin Persson
karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".