Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.

Nervöst läge i Italien utan stark politisk ledning

Landet balanserar på en skarp egg
1:36 min

I Italien nådde räntan i dag nya rekordhöjder. Beskedet i går kväll att premiärminister Silvio Berlusconi kommer att avgå, när parlamentet har antagit besparingar och reformer, som han lovat EU och eurogruppen, räcker tydligen inte.

Italien står nu och balanserar på en skarp egg. Ska också det stora eurolandet Italien behöva nödlån, som Grekland, Irland och Portugal redan har gjort?

Eller kan Frankrike, Tyskland och övriga euroländer med hjälp av Europeiska centralbanken och internationella Valutafonden rädda kvar Italien på rätt sida?

Utgången tycks just nu oviss. Det, som alla vet, är att det inte finns pengar nog i räddningsfonderna, för att bistå eurogruppens tredje största ekonomi, Italien.

Läget är mycket nervöst, efter att räntan fortsatte uppåt i dag och passerade den psykologiska gränsen 7 procent. Det gör att kostnaderna för att låna, äter ur de vinster som Italien kalkylerar med genom att spara och sälja ut sina statliga företag och egendomar. Marknaderna litar inte på ett Italien i politiskt kaos.

Silvio Berlusconi gjorde en listig sorti i går genom att ställa villkor för sin avgång, men det innebär ett fortsatt instabilt läge tills omröstningarna i parlamentet kring reformerna kan bli klara fram emot slutet av november.

Italiens president Giorgio Napolitano har ytterst ansvaret. Han har i dag gjort skarpa uttalanden som pekar mot en samlingsregering. Hans favorit tycks enligt tidningar och nyhetsbyråer vara Mario Monti, en tidigare EU-kommissionär som är en skicklig ekonom.

Det finns flera namn, som figurerar som Gianni Letta och Angelino Alfano, som båda är ur Berlusconis läger. Men center-vänster-oppositionen slår helt bakut mot dessa namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".