Risken för att polisyrket och det politiska engagemanget ska krocka är liten, bedömer Arbetsdomstolen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Arbetsdomstolen:

Poliser får engagera sig politiskt

Polis får sitta i socialnämnden
1:22 min

Det är tillåtet för poliser att sitta i socialnämnden, slog Arbetsdomstolen fast i en dom i onsdags. Domen betyder att tre anmälda poliser i Västerbotten nu får sitta i socialnämnden, trots sitt yrke.

Domstolen har prövat tre polisers bisyssla i Västerbottens socialnämnd. Polisledningen ansåg att deras uppdrag kunde krocka med deras polisarbete - och därmed skada polisens förtroende.

En av de tre poliserna är i dag nöjd.

– Jag tror att det har betydelse för hade det blivit ett nej här så är det många andra yrkesgrupper som inte får sitta. LO-TCO Rättsskydd har räknat ut att det kanske är 800 000 statsanställda som har mer eller mindre sekretess i Sverige och hade inte vi fått sitta hade många andra yrkesgrupper blivit ifrågasatta i sina uppdrag, säger polisen Kennet Fahlesson i Skellefteå.

Det är över två år sedan nu som polisledningen i Västerbotten förbjöd tre poliser i Skellefteå, Lycksele och Vilhelmina att sitta som ordförande och vice ordförande i socialnämnden.

Sekretessansvaret som en ledamot i en socialnämnd har skulle helt enkelt kunna krocka med den plikt som poliser har att anmäla brott, menade arbetsgivaren.

Facket, Polisförbundet överklagade beslutet och Arbetsdomstolen skriver i dag i sin dom att risken för en sådan intressekonflikt är liten. De skriver också att risken är liten för att poliserna genom nämnden ska få information om begångna brott, som de inte känner till.

Elisabeth Bjar, personaldirektör på Rikspolisstyrelsen, tycker att det är bra att poliskåren nu får en vägledning när det gäller förtroendeuppdrag som bisysslor.

– Det är ett klarläggande som vi nu kan använda i organisationen. Det är ytterst få begränsningar för polis att ta politiska uppdrag inom ramen för den kommunala demokratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".