1 av 2
Klassrummet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Anmälningar/kritik

Kritiken framförallt riktad mot dokumentationen

"Behövdes göras förändringar i strukturerna"
4:57 min

Eva-Britt Lilja Rönnholm började som rektor på Skarpnäcks Fria Skola sommaren 2010. Hon kommenterar Skolinspektionens och Barn- och Elevombudets kritikbeslut mot skolan.

–  Skolan tar väldigt allvarligt på det som mamman framför i sin kritik mot skolan. Jag har svårt att gå in och kommentera enskilda händelser. Jag var inte anställd på skolan när flickan gick här och det skulle bara leda till spekulationer från min sida, säger hon.

När det gäller Skolinspektionens kritikbeslut mot skolan, vad säger du om det?

–  Som jag uppfattar det är kritiken framför allt riktad mot den dokumentation som genomfördes, den håller jag med om i stora delar. När jag kom hit för ett år sedan så såg jag också att det behövdes göras förändringar i de strukturer man hade kring dokumentation på skolan.

Där fanns det brister alltså?

– Ja, det fanns inte allt som behöver finnas. Det handlade både om de planer som är på lite längre sikt, som likabehandlingsplanen och planen mot kränkande behandling men också om strukturer i vardagsarbetet när det handlar om att anmäla och utreda och sätta in åtgärder och följa upp det man har gjort.

Är det viktiga saker?

– Det är viktiga saker eftersom, har man en tydlig dokumentation så är det lättare att få syn på om man gör rätt eller om man gör fel.

Har skolan lärt av det här?

– Det tycker jag att man har. Det är det vi har jobbat med under det här året jag har varit på skolan.

Barn- och Elevombudet kritiserar också arbetet mot mobbning, vad säger du om det beslutet?

 – Ja det är ju samma sak där, egentligen så säger man ifrån Skolinspektionen att man satte in åtgärder både på individ och gruppnivå här på skolan. Men att dokumentationen brast där också och om det är orsaken till kritiken är svårt för mig att avgöra som inte var på plats när det här skedde, säger rektor Eva-Britt Lilja Rönnholm. 

När det gäller kritiken från Cecilia Brusewitz, vill ingen person i ledningen för Skarpnäcks Fria Skola från hösten 2008 fram till våren 2010, svara på frågor eller kommentera kritiken.

Men skolans syn på händelserna finns dokumenterad hos en del myndigheter.

I en inlaga till Barn- och Elevombudet skrev dåvarande tillförordnade rektorn bland annat att "Pedagogerna har på intet sätt blundat för eller varit omedvetna om problematiken utan hela tiden arbetat för att förändra situationen. Skillnaden är att vi sett det mer som en ömsesidig problematik, inte en ensidig systematisk mobbning."

Skolan anser vidare att det varit en serie konflikter och incidenter kring Ingrid som kan kopplas till hennes funktionshinder:

"Vi tycker att det är ett misslyckande att vi inte lyckats förebygga detta på ett bättre sätt". "Vi kan inte säga att det handlar om bristande kompetens, men bristande förutsättningar. Ingrid behövde ett mindre sammanhang, väldigt strukturerade rutiner, mycket personal som har utrymme för att ta konflikter och ett strukturerat arbetssätt. Detta har vi inte lyckats erbjuda i tillräcklig grad".

När det gäller kritiken om att Ingrid inte fick en utlovad resursperson, skriver skolan till Skolinspektionen att klassen rymde flera elever med behov av särskilt stöd och att tre pedagoger på 18 elever var en god tilldelning. Skolan gjorde en tilläggsansökan om mer resurser, men fick avslag.

"Vi har synat oss själva och funderat på om vi gav fel information inledningsvis. Vi funderar på om vi behöver vara tydligare med vad vi kan erbjuda på vår skola, nämligen en större undervisningsgrupp med kompensatoriskt stöd. Om behov finns av liten undervisningsgrupp med särskilda kompetenser så är vi inte rätt skola" skrev dåvarande tillförordnade rektorn vid Skarpnäcks fria skola till Skolinspektionen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".