Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Celso Bernardo i gul väst säljer mobilkontantkort i Maputo. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio

Mobilabonnemang växer snabbast i Afrika

Marknaden växer med nära 20 procent varje år
1:39 min

Afrika är nu den snabbast växande marknaden för mobilabonnemang, och har gått om Latinamerika som världens näst största marknad globalt sett, efter Asien. Detta enligt de senaste siffrorna från mobiloperatörerna själva.

Celso Bernardo står under ett rödblommande flamboyantträd i ett av Maputos gathörn och tjänar sitt levebröd.

Men han tjänar lite mindre nu på att sälja kontantkort till mobiler. För konkurrensen har ökat, hela staden är full av kontantkortsförsäljarna i sina gula västar med mobilnätsreklam på.

Inte som för tre år sedan när Celso började sälja, och själv skaffade sin första mobil. Nu har ju alla mobil, säger Celso.

Och enligt GSMA, mobiloperatörernas internationella intresseorganisation, finns det nu över 600 miljoner mobilabonnemang i Afrika, efter att marknaden har växt med nära 20 procent varje år de senaste fem åren.

Den absoluta merparten, 96 procent, är förbetalda kontantkort, mest för telefonsamtal, men även antalet abonnenter som använder telefonen till internet växer.

Siffrorna visar inte direkt hur många i Afrika som har mobiltelefon, bland annat eftersom en person kan ha flera abonnemang för att maximera täckningen. Andra abonnemang kan vara vilande, och tillgången till mobil är fortfarande väldigt ojämnt fördelad över kontinenten, och mellan stad och land.

För GSMA innebär det bara att det finns en stor marknad kvar att exploatera, till exempel är även en tredjedel av medborgarna i de 25 största marknaderna i Afrika fortfarande utan mobiltillgång.

Och branschen tycker nu förstås att de afrikanska regeringarna ska göra mer för att öka den mobila uppkopplingen bland afrikaner, och se till att 3G-nät och nästa generations nät byggs ut snabbare över kontinenten.

Bland annat hänvisar branschen till Världsbanken, som har räknat ut att ett lands tillväxt ökar när mobilnätet växer, inte minst i Afrika där enkla och användbara mobiler kan ersätta både icke fungerande fasta telenät, ge internet till dem som inte har råd med dator och bredbandsabonnemang, och sköta bankärenden ända ut i avlägsna landsändar.

Och Celso på gathörnet i Moçambiques huvudstad är bara en av 5,5 miljoner afrikaner som nu har jobb inom mobilindustrin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".