Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Ericsson förbereder sig för sämre tider

"Vi har varit förberedda länge"
1:51 min

På den senaste tiden har flera storföretag börjat tala om att de förbereder sig för sämre tider om skuldkrisen i Europa sprider sig. När telekomföretaget Ericsson höll kapitalmarknadsdag i dag var frågan förstås om Ericsson ännu inte märkt av att orderböckerna börjat tunnas ut.

Kanske var det de första tecknen i dag på att också Ericsson nu förbereder sig för sämre tider. Beskedet var visserligen lite inlindat. Bolaget står fortfarande fast vid sina finansiella mål och att marknaden fortsätter att växa och att positionen som etta på världsmarknaden är ohotad.

Finansdirektören Jan Frykhammar berättade samtidigt att Ericsson börjat trampa på bromsen och nu ser över kostnaderna. Men Ericssons vd Hans Vestberg tycker inte det finns någon dramatik i det.

– Vi har inte gjort någon stor grej av det här, vi jobbar med effektivitetsarbete hela tiden, säger han.

Hur pass förberedda är ni?

– Det är klart att vi är förberedda om det skulle bli en makroekonomisk påverkan på vår verksamhet eller om det skulle bli på vilken verksamhet som helst. Det har vi hållit på med sedan 2007. Vi mäter ledande indikatorer.

Ericsson tillhör de företag som gick igenom finanskrisen relativt helskinnat - tack vare den snabba utvecklingen av mobiltelefoni och det pågående teknikskiftet där datatrafiken fullkomligt exploderat liksom efterfrågan på mobilt bredband.

I dag berättade företaget att marknadsandelen inom mobil infrastruktur ökat från 32 procent i maj till 36 procent.  Ericsson är nu dubbelt så stort på det här området som marknadens tvåa.

Men också ettan på plan måste ha en beredskap för att teleoperatörerna kan dra ned på beställningarna - något som redan skett i till exempel Grekland.

– Man har en lägre investeringsnivå och precis som den påverkan man sett i Mellanöstern och Nordafrika, där det händer många turbulenta saker, där har du lägre investeringar, det har vi haft i ett antal kvartal, säger Hans Vestberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".