1 av 3
Marie-Hélèn Ahnborg.
2 av 3
3 av 3
Klicka för grafik: Anmälningar/kritik

Fler skolor följer inte lagen om stöd till elever

Allt fler skolor kritiseras för att inte följa lagen och ge stöd till de elever som behöver. Det visar siffror från Skolinspektionen. Hittills i år har 221 skolor kritiserats, en ökning med 26 procent jämfört med förra året.


Hittills i år har 221 skolor kritiserats, en ökning med 26 procent jämfört med förra året.

En mamma beskriver sin dotters skolgång som en mardröm. Flickan har adhd, men fick inte det stöd hon behövde och blev lovad, och hon blev kränkt och mobbad.

– Att varje dag skicka sitt barn till en skola där man vet att hon, för det första blir utsatt för kränkningar, och för det andra inte får stöd i sin utveckling, det är en fasa, säger mamman.

Friskolan i södra Stockholm välkomnade dottern med löfte om en särskild person, som skulle ge henne stöd. Men så blev det inte. Skolan klarade inte av att sätta stopp för kränkningarna, eller lära flickan läsa och skriva.

Skolinspektionen kritiserade skolan för brister, både när det gäller stödet och arbetet med att hindra mobbningen. Det blev ett av hundratals kritikbeslut varje år.

– Det är väldigt allvarligt. Det här är en utsatt grupp barn och unga och utsatta behöver allt stöd de kan få. Och med rätt stöd och rätt hjälp så har man möjlighet att få det som alla jämnåriga kamrater får och det som man har rätt till, säger Marie-Hélèn Ahnborg, som är inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

Det brukar komma in cirka 300 anmälningar till Skolinspektionen om att barn får för lite stöd och hjälp i skolan.

Förra året dubblades siffran till över 600 anmälningar och om ökningstakten står sig, kommer att slås ett dystert rekord, med en 20-procentig ökning.

Kritikbesluten har ökat med 26 procent de första nio månaderna i år. 221 skolor kritiserades jämfört med 175 skolor samma period förra året.

Marie-Hélèn Ahnborg bedömer att bristerna bland annat beror på att många skolor gör fel. De utreder inte elevernas behov direkt och utvärderar inte om insatserna fungerar eller inte.

Sedan den 1 juli gäller en ny skarpare skollag, skolor får inte avstå insatser av brist på pengar eller resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".