Foto: Scanpix.

Ryssland skeptiskt till IAEA:s kärnvapenrapport

"Omvärlden borde ha lärt sig"
1:28 min

Ryssland tar starkt avstånd från IAEA:s rapport om Irans påstådda kärnvapenambitioner. Därmed kommer man inte heller att ställa sig bakom omvärldens krav på nya sanktioner mot Iran.

I ett skarpt och mycket kritiskt uttalande på ryska UD:s hemsida drar man paralleller till Saddam Hussein och påståendena om hans massförstörelsevapen.

Påståenden som senare visade att man inte hade någon vidare grund för, men som var huvudargumentet för det USA-ledda kriget mot Irak som inleddes 2003.

Omvärlden borde ha lärt sig en läxa av det som hände då, menar ryska UD, och säger sig ha svårt att se rapporten från Internationella atomenergiorganet IAEA som professionell och opartisk.

Rapporten som blev känd i förrgår lägger fram en mängd bevis som pekar på att Iran har långtgående kärnvapenambitioner.

Omvärlden har reagerat kraftfullt.

Både USA och Frankrike har hotat med nya sanktioner mot Iran om landet inte samarbetar och ger full insyn i sitt atomenergiprogram.

Ett program som Iran hävdar att man bara har fredliga ambitioner med.

Även EU har uttryckt oro över rapporten.

Ryssland, med stora ekonomiska intressen i Iran, menar att ingenting nytt egentligen har kommit fram och i uttalandet på ryska UD:s hemsida skriver man att det i rapporten saknas tydliga bevis mot Iran.

Utan att lyssna på vad landet har att säga till sitt försvar har IAEA, menar man, redan bestämt sig för att fastslå domen: Skyldig.

Man ser även rapporten som ett slag mot Rysslands förslag om att lösa konflikten med Iran stegvis och ömsesidigt.

Irans viktigaste handelspartner, Kina, har precis som Ryssland motsatt sig hårdare tag mot landet och därmed kan det bli svårt för FN att få igenom nya sanktioner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".