24-åriga piratpartisten Amelia Andersdotter bor i belgiska Gent i väntan på att få sin plats i EU-parlamentet. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Bara halv mandatperiod för nya i EU-parlamentet

"Det känns ganska kasst"
2:08 min

Senast i januari får Sverige två nya EU-parlamentariker. Nu, nästan två och ett halvt år efter valet, är det sista formella hindret borta för att genomföra den beslutade utvidgningen av EU-parlamentet.

Piratpartiets Amelia Andersdotter, 24-år, är en av de två svenska politiker som har hållits utanför parlamentet under halva den femåriga mandatperioden. 

– Det känns ganska kasst. Jag har kanske fått en lite mer cynisk inställning till priset för påverkan på europeisk nivå, och till pappersarbetets många nackdelar, säger hon.

Pappersarbetet hon syftar på är en lång godkännandeprocess. I december 2008 beslutade EU:s ledare att EU-parlamentet ska utvidgas; 736 ledamöter ska bli 754.

I december eller januari får EU-parlamentet 18 nya ledamöter från 12 olika länder; Sverige, Malta, Spanien, Österrike, Frankrike, Bulgarien, Italien, Lettland, Nederländerna, Polen, Slovenien och Storbritannien.

Två av de här nya platserna går till Sverige, som därmed får 20 EU-parlamentariker, men först nu i dagarna, efter nästan tre år, har Belgien som sista EU-land fattat det formella beslutet om att godkänna den här förändringen.

Piratpartisten Amelia Andersdotter och socialdemokraten Jens Nilsson blev invalda i EU-parlamentet i juni 2009, men har tvingats vänta på sina platser.

– Jag blir mest irriterad. Många frågar hur det går och om jag kommer in någon gång; många vill bli representerade och att jag ska vara på plats och delta i Bryssels politiska processer. Samtidigt känns det inte som att man kan göra så mycket, säger Amelia Andersdotter.

Hon är kritisk till att ingen har tagit ansvar för frågan.

– Det har inte funnits någon som varit ansvarig i parlamentet; det har inte funnits någon man kunnat fråga. Svenska regeringen tycker att det är en viktig fråga men vet inte riktigt vad de håller på med. Det har varit så överallt; ingen har varit ansvarig, säger hon.

Piratpartisten Amelia Andersdotter vill jobba politiskt framför allt med frågor om patent och varumärkesskydd. Hon hoppas på en plats i parlamentets industriutskott.

Socialdemokraten Jens Nilsson säger till Ekot att han främst kommer arbeta med regionalpolitik, och han är mycket kritisk till den svenska regeringen som vill minska EU:s budget för regionalpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".