Paus i förhandlingarna mellan den lettiska regeringen och landets långivare - EU och Internationella valutafonden, IMF. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Svårt att enas om ny lettisk budget

Förslår försämringar för fattiga
1:48 min

Lettland kommer inte överens med sina internationella långivare, EU och Internationella valutafonden, när det gäller vilka reformer som ska göras i landet. Förhoppningen var att parterna skulle ha enats om Lettlands budget i går kväll, men i natt avbröts förhandlingarna i Riga.

En av de stora stötestenarna är försämringar som regeringen vill göra i det sociala skyddsnätet berättar Alf Vanags, chef för B.I.C.E.P.S, ett internationellt center för studier i ekonomisk politik i Riga.

– Det är en stor oenighet eftersom lettiska regeringen föreslår besparingar som skulle försämra för de fattiga, säger Alf Vanags.

Långivarna, EU och Internationella valutafonden, IMF, vill dessutom höja fastighetsskatten och ta bort vissa pensionsförmåner. Något som regeringen motsätter sig.

Sedan december 2008 så har Lettland varit tvunget att underställa sig EU:s och IMF:s krav på åtstramningspolitik, med skattehöjningar och förändringar i välfärdssystemet som följd, som en motprestation för de stödlån landet fick i samband med sin djupa ekonomiska kris.

Stödprogrammet är treårigt och avslutas om några veckor - efter den 22 december i år så är det fritt fram för Lettland att föra den ekonomiska politik landet vill. Och samtidigt som det är en lättnad så kan det också innebära problem för regeringen anser analytikern Alf Vanags.

– Det gör det svårare att föra en disciplinerad ekonomisk politik när man inte längre kan skylla på att långivarna kräver det, konstaterar analytikern Alf Vanags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".