Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Ny premiärminister i Grekland Lucas Papademos här tillsammans med ordförande Jean-Claude Trichet. Foto:Orestis Panagioutou/Scanpix.
2 av 4
Presidenten Karolos Papaoulias i mitten leder samtalen mellan expremiärminister Giorgos Papandreou tv och Ny Demokratis ledare Antonis Samaras th och längst till vänster det högernationalistiska LAOS ledare Giorgos Karatzaferis. Foto:Thanassis Stavrakis/Scanpix.
3 av 4
Klicka för grafik: Skuldberget
4 av 4
Italienske ekonomen Mario Monti väntas utses till premiärminister. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Ekots direktrapportering om eurokrisen 10/11

"Reformer kommer köras igenom i rekordfart"
2:14 min

Lucas Papademos blir premiärminister för övergångsregeringen i Grekland. I Italien ser Mario Monti ut att ta över som regeringschef. Här hittar du Ekots direktrapportering om torsdagens händelser.

23:00

Kvällens rapportering från våra korrespondenter i Aten och Berlin hittar ni här.

Aten:
Berlin:

17.00

Skeptiska reaktioner kommer från andra EU länder samlade av nyhetsbyrån Reuters:

– Ärligt talat jag är rädd att eurokrisen ska leda till krig, säger Stefan Berciu, 43 årig telekomchef i Bukarest.

– Jag är orolig för allt kan vändas upp och ned här i Ungern och i andra länder med, säger pensionären Gitta Varga i Budapest.

– Grekland bör kickas ut, greker har aldrig arbetat och deras produktivitet är på noll, säer Ludek Balaz, 41 årig tekniker i Prag.

– Ut med länder som Grekland från eurozonen, anser Sylwester Dynek, florist i Warszawa.

– Det är skrämmande att se Italien köra rakt i in väggen. Vi står på tur, tror Catherine Lepetit, 38 årig bankanställd.  

17.00

Tyske filosofen och sociologen Jürgen Habermas kritiserar i tyska dagstidningen  Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy för att ha berövat folket dess demokratiska rättigheter och för att ha fört Europa in i en postdemokratisk situation. Habermas anser att makten bör flyttas tillbaka till folket och beklagar att det inte blev någon folkomröstning i Grekland.

16.30

Några kommentarer om den nyvalde premiärministern i Grekland:

– Han vet vad som behöver göras, lovordaranalytikern Thanos Papasavvas från Investec Asset Management i London.
– Den nye premiärministern är brett och internationellt erkänd och det kommer att hjälpa till för att återställa Greklands trovärdighet inom euro-samarbetet och på finansmarknaderna, säger ekonomen Platon Monokroussos från EFG Eurobank.
– Det var den bästa lösningen av det dussintal som föreslagits, konstaterarprofessorn Dimitras Mardas vid Aristoteles-universitetet i Thessaloniki.

16.05

Från Bryssel prisas beslutet i Grekland om en ny premiärminister. Både José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy har uttalat sig positivt.

16.00

Nya sparpaket och åtstramningar blir den nye premiärministern Papademos huvudvärk. Sparbeslut som med stor sannolikhet kommer innebära förnyade protester och demonstrationer i Grekland.

15.25

I Aten är flera nöjda med valet av ny premiärminister, rapporterar Ekots korrespondent Katja Magnusson.

-- Ett perfekt val, mycket bra, säger Panayotis Koumouras,

– Han verkar vara väldigt smart säger Sofia Chatzaki

– Och han pratar han engelska och nu skojar jag inte, säger Panayoutis, men det bästa är att han inte från början är politiker. Han har inget intresse av att bli omvald, han är 64 år, han kommer vara tvungen att göra ett smutsigt jobb, men han kommer åtminstone göra nåt.

15.05

– Det är en övergångregering och vi kan inte vänta oss några nya initiativ utan framförallt kommer den se till att låneuppgörelsen från 26:e oktober följs, men det kommer bli en regering som ställs inför många problem, kommenterar Nikos Christodoulou, analytiker vid Merit Securities i Aten.

14.53

Tyska förbundskanslerna Angela Merkel tar död på ryktena om Tyskland vill ha en krympts eurozon.

– Vi har ett enda mål och det är att stabilisera eurozonen med de länder som ingår idag och att vi ska fortsätta att bli mer konkurrenskraftiga och få balanserade budgetar. Vi är övertygade om att vi kommer återfå trovärdigheten, sa Merkel.

14.37

Portugal kommer genomföra hårda åtstramningar i linje med avtalet med EU och IMF, Internationella Valutafonden. Det sa landets premiärminister Pedro passos Coelho i parlamentet idag.

14.27

Tysklands finanssystem utsätts just nu för stora påfrestningar i skuldkrisens spår. Under trycket av rekordlåga tyska räntor, stigande finansieringskostnader, nedskrivningarna på kraven på Grekland och den försämrade konjunkturen, skriver den tyska centralbanken Bundesbank i en stabilitetsrapport.

Läget pressar bankernas intjäningsförmåga, vilket ökar behovet av att bankerna håller rent från osäkra tillgångar i sina balansräkningar.

14.10

Med flytande tyska och en tysk fru kommer den nye premiärministern obehindrat att kunna föra samtal med eurozonens ekonomiska jätte och det land som greker älskar att skylla på nämligen Tyskland.

Papademos har undervisat på amerikanska Colombia, universitetet i Bonn och i Aten. En längre bakgrund publiceras av

14.05

Lucas Papademos säger också att han inga specifika politiska krav har ställts på honom när det gäller den nya regeringen. Han säger också att ett datum för nyval inte är beslutat än.

Papademos utsågs efter fyra dagar av intensiva samtal.

14.00

Den blivande premiärministern i Grekland Lucas Papademos säger att alla måste hjälpa till för att komma ur krisen.

– Jag är övertygad om att vi ska kunna stanna kvar i eurozonen, säger han just nu i ett första officiellt uttalande.

– Om vi är enade och arbetar tillsammans kan vi uppnå de mål vi har uppsatt.

13.55

64 årige Lucas Papademos är både ingenjör och ekonom utbildad på 70 talet vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA. Det var han som förde Grekland från drachmern in i euron under sin tid vid landets centralbank (1994 - 2002). Han har också arbetat i europeiska centralbanken som vice ordförande tillsammans med Jean-Claude Trichet under åtta år. Han anses vara anhängare av hård budgetdisciplin och inte rädd för åtstramningar. Det var den förre premiärministern Giorgos Papandreou som lockade tillbaka Papademos till Aten där han arbetat som rådgivare till Papandreou.

13.40

Imorgon klockan ett kommer den nya regeringen och premiärministern formellt sväras in.

13.35

Klart med ny premiärminister i Grekland. Lucas Papademos kommer leda en samlingsregering.

12.37

Antalet arbetslösa i Grekland stiger dramatiskt, visar landets egen statistik. Drygt 18 procent arbetslösa i augusti mot julis 16,5 procent. Särskilt slår det mot unga, fyra av tio unga har inte något jobb.

– Nedgången är värre än de mest pessimistiska prognoser, säger Nikos Magginas, ekonom vid centralbanken i Grekland.

12.25

68 årige Mario Monti allt närmare att utses som ny premiärminister i Italien, uppger källor inom Silvio Berlusconis parti. Monti är en respekterad ekonom med ett förflutet som EU kommissionär.

12.00

Europeiska centralbanken, ECB, rapporteras nu stödköpa spanska statsobligationer, tidigare stödköptes italienska.

11.54

Italien har den högsta företagsbeskattningen i Europa. 68,5 procent på kommersiella vinster, enligt en undersökning av Världsbanken. Italien hamnar på 133:e plats av 183 undersökta länder.

I Europa är den genomsnittliga beskattningen 43,4 procent och lägst ligger Luxemburg, Cypern och Irland.

11.35

En annan vinnare på torsdagen är Atenbörsen, många investerare tror på en lösning på den grekiska regeringsfrågan.

Främst  återhämtades grekiska bankaktier, vars branschindex lyfte med nästan 7 procent.

11.35

Börsen i Milano noterar en treprocentig uppgång, som en följd av presidentens löften om att Mario Monti tar över en övergångsregering och den politiska osäkerheten därmed minskar.

11.25

– Italien utgör en klar och tydlig fara för eurozonen, säger brittiska premiärministern David Cameron. Det som händer i Italien är en varningsklocka för varje land och regering, som saknar en trovärdig plan att hantera överdrivna skulder och underskott att det krävs en plan och den måste följas.

11.18

Lucas Papademos den man som anses kunna bli ny grekisk premiärminister ska ha kommit till presidentpalatset där samtal pågår mellan de två största partierna och presidenten.

10.55

– Europa riskerar att falla tillbaka i recession under 2012, varnar EU:s ekonomikomissionär Olli Rehn.Det beror på en ond cirkel av stora statsskulder, sårbara banker och efterfrågekollaps.

2012 års tillväxtprognos för euroområdet sänks från 1,8 procent till 0,5 procent.

10.40
Silvio Berlusconi blir allt mer isolerad inom sitt eget parti, skriver flera italienska tidningar.  Det ser ut som om han inte kommer få som han vill med nyval. Istället kommer en övergångsregering ta över ledd av Mario Monti, som har varit EU kommissionär.

10.30

Tyskland och Frankrike för diskussioner om att minska eurozonen.

10.22

Italiens president Giorgio Napolitano säger att Silvio Berlusconi kommer att avgå inom några få dagar och det blir en övergångsministär eller så upplöses parlamentet för nyval, rapporterar vår korrespondent .

10.20

Italienska industriproduktionen har gått ned med 4,8 procent i september. Det är den största nedgången sedan december 2008.

kan följas här.

10.15

– Läget i Italien kan bli ett allvarligt problem för eurosamarbetet, hävdar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
– Det finns inget skyddsnät som är tillräckligt starkt och klarar ett land så stort som Italien. Det kapital som finns inom eurozonen i dag är otillräckligt för att hantera en finansiell kris, säger han.

10.00

– Jag är ledsen att behöva säga att våra politiker inte på allvar tar sitt ansvar i den här dramatiska situationen, säger Giorgos Kapopoulos, statsvetare och politisk analytiker i Aten. Vi riskerar att bli utkastade från eurozonen och de har inte på fyra dagar lyckats komma överens.

9.53

I den nya övergångsregeringen tycks finansministern Evangelos Venizelos bli kvar. Papademos var tydligen emot det tidigare, men har gått med på en sådan lösning.

9.37

Lucas Papademos är tillbaka som nummer ett när det gäller spekulationerna om vem som blir premiärminister i Grekland. Det läcker som ett såll från förhandlingarna och enligt dessa källor ställer Papademos en rad krav för att ta över. Han vill senarelägga nyvalen, fler ministrar från Ny Demokrati i övergångsregeringen än de fyra som partiet vill ha där och skriftliga försäkringar från både Ny Demokratiledaren Samaras och expremiärministern Papandreou att avtalet med EU från 27:e oktober verkligen följs.

9.35

Italienska tvåårsräntor handlas kring 7,40 procent och tioårsräntor till 7,36 procent, alltså över den psykologiska sjuprocentsgränsen.
Den italienska "smittan" fortsatte att spridas under natten till de amerikanska och asiatiska marknaderna med fallande börskurser.

9.31

Presidenten i Grekland leder samtalen om den nya regeringen och premiärministern.

9.15

En ny dag av ovisshet i Grekland. Just nu har de två största oppositionspartierna satt sig i nya förhandlingar för att komma överens om vem som ska leda övergångsregeringen. Förre centralbankschefen Lucas Papademos är het kandidat IGEN.

09.00

Välkomna till Ekots direktrapportering från ännu en dag av eurokris och politisk ovisshet i framförallt Grekland, men också i Italien. Två av eurozonens just nu svartaste får.

8.40


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".