Foto: Scanpix

Greker kräver politisk lösning

"Om de kommer fram till något ska jag göra något galet"
1:54 min

Greklands politiska kaos fortsätter, där ledarna för fjärde dagen i rad inte lyckats enas om en efterträdare till premiärminister Giorgios Papandreou och en ny regering. Och många greker kräver nu en lösning.

– Landet är i kris, förlåt jag är väldigt sentimental inför det här, säger Areti och börjar gråta, men egentligen är hon mest förbannad.

Areti svär, när hon säger att de grekiska politikerna nu måste ta sig samman och göra det bästa för landet och sluta tänka på sina positioner.

De senaste dygnen har det kommit förvirrande besked från de grekiska partierna, flera gånger det sagts att lösningen är nära, men sedan har samtalen verkat braka samman igen. Den grekiska tidningen Kathimerini liknar i dag den politiska situationen vid den trashigaste formen av realitysåpa.

Areti jobbar på en av de grekiska bankerna och vill därför inte säga sitt efternamn. Hon tycker att skulden nu ligger på alla, på bankerna som lånat ut för mycket pengar, på grekerna som inte själva tagit ansvar för att inte låna mer än de kan betala tillbaka, och så måste vi greker lära oss att rösta fram bättre ledare, säger hon.

Men trots allt är det nu politikerna som gör att vi är kvar i det här kaoset säger Areti, det är våra folkvalda som stövlar ut från möten och inte kan komma överens

I går höll den tidigare premiärministern Giorgios Papandreou sitt avskedstal och önskade sin efterträdare lycka till, men det blev ett antiklimax eftersom han sedan inte kunde säga namnet på den som ska komma efter honom.

Och bankanställda Areti vågar inte tro på en snabb lösning.

– Men om de kommer fram till något, då ska jag göra något galet, som att gå till kyrkan och klinga högt i klockan, men jag fattar inte vad det är som tar så lång tid och vad de pratar om säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".