Simona Pari och Simona Torretta togs emot på militärflygplatsen i Rom.

"Vi blev behandlade med stor respekt"

De två italienska kvinnliga biståndsarbetare som hölls som gisslan i Irak i tre veckor behandlades väl av kidnapparna. Det framgår av vad som har sipprat ut efter kvinnornas frigivande.

Natten till onsdagen kom de hem till Rom, där landets premiärminister och en stor folkmassa mötte och under onsdagen fortsätter firandet.

På onsdagskvällen har stadens borgmästare bjudit in romarna på fest på Roms Kapitolium för att hylla de frisläppta kvinnorna Simona Pari och Simona Torretta, de två Simonorna som de kom att kallas i ett Italien som samlade sig över alla partigränser för de två biståndsarbetarnas sak.

Italienskorna är oskadda
De två 29-åriga italienskorna är helt oskadda efter sina tre veckor i fångenskap och de var mest rädda i början när kidnapparna lät förstå att de betraktade sin gisslan som spioner.

Gisslantagarna ska ha gjort grundliga undersökningar och förvissat sig om att kvinnorna var vad de utgav sig för. Då blev tonen betydligt vänligare och kidnapparna bad till och med om ursäkt för sitt misstag.

Enligt italienskorna var kidnapparna djupt religiöst motiverade och skänkte sin gisslan tio exemplar av koranen som avskedspresent vid sidan av en påse karameller.

Hade hela tiden förbundna ögon
Kvinnorna hade hela tiden förbundna ögon och såg aldrig sina fångvaktare men understryker att de blev behandlade med stor respekt.

Det mesta talar för att en större lösensumma betalades för gisslan och det har väckt oro bland utlänningar i Baghdad eftersom exemplet kan öka faran ytterligare för en epidemi av kidnappningar.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".