Julius Malema. Foto: Scanpix.

Malema stängs av från ANC i fem år

Fälls för att ha sått split i partiet
1:55 min

I dag kom det sydafrikanska regeringspartiet ANC med sin dom mot den kontroversiella ungdomsledaren Julius Malema. Han befanns skyldig på flera punkter och straffet blev mycket strängare än väntat: Malema stängs av från partiet i fem år.

Straffet mot Malema som lästes upp på en presskonferens på förmiddagen kan inte beskrivas som något annat än en inrikespolitisk bomb. Det senaste dygnet har det funnits uppgifter i sydafrikanska medier om att Malema skulle stängas av i ett år, men det blev fem år, och han måste lämna sin post som ledare för ungdomsförbundet.

Han fälls av partiets disciplinkommitté för att ha sått split i partiet genom offentliga omdömen om ANC-ledare, och för att ha vanärat partiet genom sina uttalanden om att grannlandet Botswana behöver byta regering, och att ungdomsförbundet gärna hjälper till med det.

Med den långa avstängningen vill ANC uppenbarligen göra sig av med Malema en gång för alla, efter alla bombastiska uttalanden som har generat många i partiet. Det här är bra för ANC:s rykte, säger den politiska analytikern Nic Borain, som tycker att ungdomsförbundets grandiosa uppförande bakom en fasad av att representera de fattiga i landet har skadat partiet djupt.

Men många kommer också att tolka de hårda tagen som ett led i president Jacob Zumas egen kamp för att väljas om som partiledare nästa år och därmed bli kvar som Sydafrikas president. En gång allierade har fiendskapen mellan Zuma och Malema nu blivit alltmer tydlig, och Malema anses vara på väg att ge sitt stöd åt en annan kandidat inför partikongressen nästa år.

Malema har nu två veckor på sig att överklaga beslutet och frågan är om hans anhängare kommer att gå ut i våldsamma demonstrationer igen till stöd för sin ledare. Gatorna kring ANC-högkvarteret i Johannesburg var i dag avspärrade av kravallpolis redan tidigt i morse inför ANC:s beslut.

Malema har ett stort folkligt stöd bland de många unga som är utan jobb och känner sig svikna av ANC:s löften om ett bättre liv som inte infrias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".