"Bästa tillväxten i världen på 30 år"

På onsdagskvällen svensk tid presenterade Internationella Valutafonden, IMF sin syn på världsekonomin. Det är i stort sett en ljus bild, men med några stora orosmoln. Tillväxten i världens ekonomier beräknas i år bli fem procent, och det är den bästa noteringen på 30 år.

Men även om det kommer att fortsätta se bra ut även nästa år, så skriver IMF ner sin prognos något, och tror på en tillväxt på 4,3 procent.

Den amerikanska ekonomin, världens största och viktigaste, kommer att ha en mindre uppgång något mindre än vad valutafonden tidigare hade trott, men ändå betydligt bättre än till exempel EU-ländern, där ekonominerna ändå utvecklas mer positivt än väntat i år - och även om det går lite trögare nu i viktiga länder som Japan och Kina, så noterar de också positiva siffror - ja, den kinesiska utvecklingstakten är fortfarande så hög - beräknad till 9 procent i år - att det fortfarande finns en risk för överhettning.

Tillväxten i den svenska ekonomin beräknar IMF blir 3 procent och nästa år 2,5 procent, vilket är bättre än för EU-länderna i genomsnitt.

Orosmoln finns - ett är den fortsatta osäkerheten kring oljepriset, och Valutafonden varnar speciellt utvecklingsländerna att vara på sin vakt för kraftiga prishöjningar, eftersom de är mer sårbara. Samtidigt måste industriländerna, enligt IMF, åtminstone på kort sikt ha noggrann kontroll på inflationsutvecklingnen.

IMF varnar också specifikt för det rekordstora underskottet i den amerikanska bytesbalansen som en stor osäkerhetsfaktor för utvecklingen i världskonomin.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".