Burmas vägran kan stjälpa toppmöte

Burmas hårdföra militärjunta har bara en dryg vecka på sig att släppa oppositionsledaren Aung San Suu Kyi inför toppmötet mellan EU och Asien, ASEM-mötet, som börjar den 8 oktober. Annars hotar EU med att skärpa sanktionerna mot Burma.

Att demokratiledaren skulle bli fri verkar vara mycket avlägset, rapporterar Sveriges Radios korrespondent, som just varit i Burma.

Omåttligt populär
Ingen Burmas i huvudstad Rangoon vågar ens uttala namnet, Aung San Suu Kyi. Hon, som 1990 vann en jordskredsseger i landets första flerpartival på 30 år, men som sedan dess mest suttit i arrest i någon form.

Grabbarna på marknaden fnittrar nervöst, hyssjar och säger danger, danger - fara, fara. Men de gör tummen upp och visar att hon är omåttligt populär.

Inga diplomater låter sig intervjuas, men säger att de inte hyser något hopp om att den hårdhudade militärjuntan ska ge vika inför ASEM-mötet. En diplomat i Rangoon gissar att Aung San Suu Kyi blir fri först om något år.

Hotar med sanktioner
EU har beslutat att göra Burmas kränkningar av folkets vilja till en huvudfråga, då Frankrikes Chirac, Tysklands Schröder med flera möter sina asiatiska kolleger.

Strategin är att få andra asiatiska länder att också pressa Burma.

Misslyckas detta hotar EU att frysa burmesiska konton i Europa, stoppa investeringar i statliga företag i Burma, rösta emot att landet får pengar av Världsbanken och liknande finansiärer och förbjuda militärjuntan på europeiska mark. En rad åtgärder som USA redan vidtagit.

Grymmare tider kan vänta
Länge såg det ut som att EU skulle bojkotta hela Asien-EU mötet. Det avvärjdes med att Burma endast får delta med personer på lägre nivå.

Förra veckan dömdes fyra partikamrater till Aung San Suu Kyi utan rättegång till långa fängelsestraff, därför att de hade försett avhoppare vid Thailands gräns med dokument.

Juntaledaren, generalen Than Shwe bytte också häromdagen ut flera ministrar mot militärer, vilket har väckt en oro om att kanske än grymmare tider stundar.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".