EU-ministrar vill stoppa flyktingströmmar

Förslaget om att skapa uppsamlingsläger för flyktingar utanför EU:s gränser kommer att diskuteras av EU:s migrations- och justitieministrar vid ett möte i Haag på torsdagen.

Tyskland och Italien vill öppna uppsamlingsläger i Libyen för att stoppa flyktingströmmen från Afrika men andra medlemsländer och människorättsorganisationer är kritiska.

Hävde vapenembargo
Italien har, trots motståndet, redan börjat undersöka möjligheterna att upprätta uppsamlingsläger för afrikanska flyktingar i Libyen.

Hittills i år har mer 9 000 afrikanska flyktingar tagit sig illegalt till Italien via Libyen och för några dagar sedan besökte den italienske inrikesministern Guiseppe Pisanu, huvudstaden Tripoli för att diskutera hur flyktingströmmen kan stoppas.

Det verkar som om förberedelserna hunnit en bra bit på väg. I förra veckan hävde EU sitt långvariga vapenembargo mot Libyen efter påtryckningar från Italien som vill kunna skicka flygplan, militärfartyg och helikoptrar till Libyen för att hjälpa till att stoppa flyktingar och människosmugglare.

Baltikum vill ha läger i Ukraina
Storbritannien väckte frågan om flyktingläger utanför EU:s gränser redan i juni förra året men möttes då av häftig kritik och förslaget stoppades.

Nu har även Tyskland visat intresse för uppsamlingsläger i Libyen, Tunisien och Kenya.

Österrike och de baltiska länderna har börjat diskutera flyktingläger i Ukraina, som tänkbar lösning på de tjetjenska flyktingströmmarna till östra EU.

Sverige och Amnesty kritiskt
Under torsdagen kommer alltså frågan om uppsamlingsläger utanför EU:s gränser att diskuteras vid EU:s migrations- och justitiministermöte i Haag i Nederländerna.

Sverige intar en fortsatt kritisk hållning och migrationsminister Barbro Holmberg, som deltar i mötet, säger att uppsamlingsläger utanför gränserna inte löser problemen med illegala flyktingar till Europa.

Människorättsorganisationen Amnesty International befarar att det blir svårt att skydda flyktingarnas mänskliga rättigheter, bland annat efter att libyska myndigheter nyligen tvingat flyktingar från Eritrea att återvända till sitt hemland.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".