Polis vid Norrtäljeanstalten.

Dyr nota för polisen efter rymningarna

Sommarens rymningar från Hall- och Norrtäljeanstalterna kostade polisen drygt åtta miljoner kronor. Kostnaderna kommer att tvinga de lokala polismyndigheterna till omprioriteringar.

Notan ökar efter den senaste rymningen från Mariefredsanstalten.

Ann-Sofie Löth är ekonomichef vid Rikspolisstyrelsen.

– Sammanställningen från i somras uppgår till ungefär åtta miljoner. Då ska vi komma ihåg att av det är ungefär hälften lönekostnader som vi hade haft i vilket fall som helst. Den andra hälften består av övertid och andra merkostnader. Det ju inte heller säkert att den kostnaden hade uteblivit, för vi kan ha övertidskostnader av andra skäl, säger hon.

Av de 8,3 miljoner kronor som polisinsatserna kostade efter rymningarna från Hall- och Norrtäljeanstalterna, så är ungefär 4,3 miljoner kronor kostnader för övertid, logi, helikopterspaning och annat.

– Det är naturligtvis pengar som skulle kunna användas till annan prioriterad verksamhet. Samtidigt ska vi komma ihåg att polisens budget är 14,5 miljard. I det perspektivet kan man ju tycka att omkring fyra miljoner i merkostnader inte är så mycket pengar.

Det är varje polismyndighet som får stå för kostnaderna.

Dyra insatser
Efter den senaste rymningen från Mariefredsanstalten i förra veckan, så räknar just nu polismyndigheten i Värmland på vad det kostade att spana i flera dagar, säger poliskommissarie Tomas Olsson.

– Vi hade ju flera insatser över helgen, vi var ju igång i flera olika delar både fredag, lördag och söndag. Den största insatsen vi gjorde den var ju på natten mellan lördag och söndag, säger han.

Vill ha kompensation
I Örebro har polisen nu summerat sin insats efter Mariefredsrymningen till ungefär en miljon kronor. Där hoppas man nu på mer pengar från Rikspolisstyrelsen, säger Göran Gunnarsson vid Örebropolisen.

– Totalt sett inom polisen så finns det ju pengar, men skulle inte Örebropolisen få kompensation för det här, så är det naturligtvis ett avbräck, säger han.

Enligt Ann-Sofi Löth kommer Rikspolisstyrelsen inte att skjuta till pengar till de lokala polismyndigheter som fått extrakostnader.

– Det kommer att finansieras av varje polismyndighet som har varit inblandad och har de här kostnaderna. Vi har inga centrala medel för sådana här särskilda händelser.

Lokalt sett blir det väldigt dyrt?

– Lokalt sett så innebär det att man måste omprioritera i verksamheterna naturligtvis.

För en mindre polismyndighet där det här fängelset ligger eller där rymmarjakten bedrivs, kan det ändå vara ganska mycket pengar?

– Naturligtvis. För att få en jämförelse så kostar en polis per år ungefär 500 000 kronor. Nu är det ju inte årsvisa kostnader, men som en jämförelse, säger Ann-Sofie Löth vid Rikspolisstyrelsen.

Annika Digréus, Ekot 
annika.digreus@sr.se

Gabriel Stenström, SR Örebro
gabriel.stenström@sr.se

Roy Malmborg, SR Värmland
roy.malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".