Beslut om lokala folkomröstningar dröjer

Frågan om att lättare kunna genomföra lokala folkomröstingar skjuts ytterligare på framtiden. För två år sedan begärde en majoritet i riksdagen att regeringen skulle presentera ett förslag. Regeringens svar kommer tidigast 2009.

För tre år sedan föreslog en statlig utredning att det bör bli lättare för medborgare i en kommun att få till stånd lokala folkomröstningar.

Om tio procent av medborgarna i en kommun begär en folkomröstning i en fråga så ska en sådan också äga rum vad politikerna än tycker, ansåg utredningen. Idag har politkerna vetorätt hur många det än är som vill ha en folkomröstnig.

Året därefter begärde en majoritet i riksdagen att regeringen skulle presentera ett konkret förslag i frågan, men ännu har inget förslag har presenterats. 

Inget tvång
Många kommunpolitker är kritiska till idén om fler folkomröstningar och i vintras meddelade de ansvariga ministrarna Lars-Erik Lövdén och Mona Sahlin i en artikel att de inte vill ha vad de kallar folkomröstningstvång.

De ville istället införa en sorts skyldighet för politkerna att höra vad medborgarna tycker i särskilt brännande frågor.

Flyttat frågan
Inte heller något sådant förslag har presenterats. Regeringen har istället, med bistånd av bland annat moderaterna, beslutat att flytta hela frågan till författningsutredningen.

En utreding som leds av landshövding Lars Engqvist och som blir klar i slutet av 2008. Tidigast året därefter väntas ett förslag från regeringen.

Sten Olsson är statssekreterare på regeringskansliet.

– Man har försökt samla så många frågor som möjligt för att man har tyckt att det har betydelse att diskutera demokratins arbetsformer i sin helhet. Det är en bedömning man gjort efter samtal med de andra partierna.

”Ett sätt att gömma frågan”
Gustaf Fridolin, från miljöpartiet som starkast vurmar för folkomröstningar, ser det hela som ett sätt att förhala frågan.

– Det här är ingen författninsgfråga utan en lokal demokratifråga som inte avgörs i grundlag utan i vanlig lag. Den borde därför inte finnas i författningsutredningen och det här är bara ett sätt att gömma undan frågan.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista