Klicka för grafik: Fallolyckor

Fallolyckorna kostar 22 miljarder

Varje dag behöver mer än 820 svenskar akut sjukhusvård efter att ha ramlat. Fallolyckor är den vanligaste olycksorsaken och kostar samhället 22 miljarder varje år.

– Detta är ohållbart på sikt, säger Jan Schyllander.

Han är utredare på Myndigheten för samhällsskydd, MSB, som län för län och kommun för kommun på torsdagen redovisade den senaste statistiken kring fallolyckor.

– Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer sjukhusen inte att ha plats för vanliga olycksfall, där kommer det bara att ligga trasiga höftleder och liknande, säger han.

I takt med att kylan kommer blir problematiken allt mera märkbar på de flesta ortopedmottagningar och rehabkliniker.

– Så fort isen och snön kommer får vi en enorm ökning av antalet fallskador, säger Annika Lindqvist, sjukgymnast på IFK-kliniken i Göteborg.

Dit anländer dagligen onda höfter, trasiga fötter och justerade axlar.

– Att få en svår höftskada är inte det roligaste, säger Annika Lindqvist, men flera frakturer på foten är kanske ännu värre eftersom rehabiliteringstiden kan bli väldigt lång.

Fallolyckor drabbar främst äldre, men alla kan förstås trilla och göra sig illa.

Stina Hedin, en annan sjukgymnast, berättar om en kvinna som halkade på en grötfläck i köket och om mannen som rastade sin hund och föll.

– Det var hål i asfalten och det låg löv ovanpå så jag såg den inte, säger olycksfågeln själv, Johan Otterstig, till TT.

Han föll handlöst och tänjde ut ett ledband i foten och fick en fraktur i axeln. Nu har han sex tuffa veckors sjukskrivning framför sig inklusive några duster mot träningsmaskinerna.

Det är fler än 300 000 personer i Sverige som varje år behöver akut vård på sjukhus efter att har fallit, således mer än 820 per dag.

Det ramlas främst i hemmen, men också på trottoarer eller på arbets- eller idrottsplatser.

I de flesta fall får olyckorna inte så svåra konsekvenser, men förra året avled nästan 1 600 personer i eller efter fallolyckor.

– Det är en siffra som ökar hela tiden till skillnad från andra typer av olyckor, säger Jan Schyllander.

– År 2000 dog över 1 100 i fallolyckor och fem år senare närmare 1 450. Fortsätter kurvan på samma sätt skulle siffran, med hänsyn tagen till befolkningsprognoser, bli 3 500 år 2050.

Jan Schyllander menar att det för fallolyckor varken finns ansvar, visioner eller mål, till skillnad från olyckor i trafik och i arbetslivet.

– Där har riksdag och regering tydligt pekat ut ansvaret och då når man också resultat.

TT

Några tips för att undvika en fallolycka

Träna så att muskelstyrkan blir bra och balansen god. Satsa på fysiska aktiviteter. Röj undan snö. Bekämpa halka. Använd broddar vintertid. Se till så att mattor blir halksäkra. Undvik lösa sladdar.

Källa: MSB (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".