1 av 3
Sniglar trivs väldigt bra i det varma och fuktiga vädret. Foto: Per Gustavsson/Scanpix.
2 av 3
Fästingarna frodas när vädret är varmt. Foto: Baxter/Scanpix.
3 av 3
Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, har hittat en stinknäva.

Småkrypen stortrivs i värmen

Mildaste novemberstarten sedan 50-talet
1:46 min

Det är en ovanligt mild höst i år, vilket lett till att fler insekter och smådjur är aktiva längre än normalt. Och det kan innebära att det bli fler fjärilar, spindlar och flygfän nästa år.

– Ja visst, det är så det kan bli. De insekter som är aktiva nu på hösten har alltså en längre säsong än de normalt ska ha. Och i och med det kan de bli fler, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det talas om den mildaste novemberstarten sedan 50-talet, och det kommer rapporter från hela landet om smådjur och insekter, som lever vidare eller ännu inte gått i vintervila. Det handlar om sniglar, fästingar, fjärilar som fortfarande kläcks och andra flygfän. Värmen gör också att vi ser fler myggor än vanligt den här tiden på året.

Inte heller växtligheten ser ut som den brukar. I Östergötland blommar vitsippor, i Piteå smörbollar, på Öland kungsljus och i Stockholm har det plockats hallon. Och även i Dalarna blommar det.

– Jag har en julros och den brukar blomma utanför köksfönstret under vårvintern, i mars-april. Men det står i blom nu. Den har inte reagerat än, den tror att det är vår nu, säger Harald Kratschmer som är trädgårdsmästare i Falun.

Men när det blir kallt kommer blommorna att dö direkt, cellerna är fyllda med vatten som gör att de sprängs vid kyla. Men i de allra flesta fall kommer de blomma igen som vanligt till våren och sommaren. Också djuren kan fara illa om det kommer en snabb köldknäpp. Värmen kan lura till exempel fästingar att inte skydda sig tillräckligt.

– De blir lite lurade av att det är varmt så här pass länge, så då kanske de inte kryper så långt ner i marken som de egentligen borde göra. Och kommer då kylan lite innan det täckande snölagret som isolerar mot kylan kan de gå åt. Så det kan också betyda att de blir färre, säger Lars-Åke Janzon.

Fråga

Övervintring

Att övervintra är växters och djurs sätt att överleva vinterns köld, tjäle och brist på vatten. Djuren anpassar sin fysiologi och sitt beteende genom att lagra energi i fettvävnaden och exempelvis hamstra frön.

Vinterns snötäcke mildrar påfrestningarna. De lägre djuren men även små däggdjur som näbbmöss övervintrar till stor del i gränsen mellan snö och mark, där kölden aldrig blir så svår och risken för uttorkning är mindre än i det fria.

Insekter övervintrar mest som ägg eller puppor i dvala men även som fullbildade. På stammar och grenar övervintrar insekter och spindlar i bland annat barkspringor och utgör då föda för övervintrande fåglar, exempelvis mesar.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".