Våld i stormens spår på Haiti

I Haiti har den tropiska stormen Jeanne inte bara orsakat död och materiell förstörelse. I stormens spår har också våldet ökat.

Gonaive var den stad som drabbades hårdast av stormen. Stora delar av staden förstördes helt.

De flesta av stadens 200 000 innevånare är i desperat behov av den mat och det dricksvatten, som FN och andra hjälporganisationer delar ut. Eller rättare sagt försöker dela ut.

Hjälparbetarna i Gonaive tvingas arbeta under ständigt hot om våld.

Flera av de hjälptransporter, som lyckats ta sig fram på den usla vägen mellan huvudstaden Port au Prince och Gonaive har attackerats och plundrats av beväpnade gäng.

FN skjuter varningsskott
När matutdelningen har skett har kaoset ofta varit så våldsamt att FN-soldater tvingats skjuta varningsskott i luften och använda tårgas för att skapa minimal ordning.

De som efter tålmodigt väntande äntligen fått sina ransoner har ofta blivit rånade så snart de kommit utanför FN-soldaternas synfält.

Under natten har rånen fortsatt. Flera fattiga hem har plundrats och det har förekommit attacker mot hjälporganisationernas matdepåer.

Beväpnade gäng styr
Försöken att skicka hjälptransporter med fartyg har strandat på att beväpnade gäng har tagit över kontrollen i Gonaives hamn.

FN har ökat sin militära närvaro i staden de senaste dagarna, men det enda FN-soldaterna kan göra är att ge skydd åt hjälptransporterna och hålla ordning under själva utdelningen av mat- och vattenransoner.

I resten av staden är det våldet som regerar.

Till en del beror det på desperation, men det beror också på att regeringen har misslyckats med att avväpna de illegala väpnade grupper, som stod i spetsen för att driva bort den förre presidenten Jean Bertrand Aristide.

Beväpnade av Aristide
Gonaive har länge varit en stad, som styrts av beväpnade gäng.

En gång i tiden var de Aristides stödtrupper och det var han som gav dem vapen. Sedan blev de Aristides fiender. Nu ägnar de sig åt att sprida skräck bland stadens mest utsatta innevånare.

En del av stöldgodset hamnar på de marknader, som börjat fungera de senaste dagarna. Det kan ge intryck av att en viss normalitet har börjat infinna sig i den drabbade staden.

Det är en bedräglig normalitet baserad på gängens terror.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".