Diskussion pågår om mindre eurozon

"Det här är ett tabubrott"
1:37 min

Tyskland och Frankrike har sedan en tid tillbaka diskuterat möjligheterna för ett mindre och mer politiskt integrerat euroområde. Det skulle dock kräva att det blir möjligt för euroländer att lämna euron.

Diskussionerna på hög nivå ska ha handlat om hur en mindre eurozon än i dag ska se ut. Alltså ett eurosamarbete med färre medlemsländer än i dag och som är mer politiskt integrerat. Detta enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters som citerar högt uppsatta anonyma EU-tjänstemän.

Frågan ser ut att bli högaktuell på det tyska regeringspartiet CDU:s partikongress i nästa vecka.

En talesperson för det tyska regeringspartiet CDU har i dag kommenterat det hela med att säga att Tyskland inte är för att krympa Eurozonen.

Förbundskansler Angela Merkels eget parti CDU, har lagt fram förslag inför partikongressen nästa vecka. Förslaget går ut på att det ska bli möjligt för ett euroland att lämna samarbetet. Planen kommer från högsta nivå och ska skrivas in i CDU:s partiprogram. Detta uppger den tyska tidningen Handelsblatt.

– Det här är ett tabubrott som egentligen har pågått sedan G 20 mötet i Cannes, säger Ulrike Guérot, chef för tankesmedjan European Council on Foreign Relations in Berlin.

Hon säger att tidigare har det alltid hetat från Angela Merkel att hela eurozonen, inklusive Grekland ska försvaras till varje pris.

Det ursprungliga förslaget skrevs före den senaste grekiska och italienska turbulensen. I det förslaget fanns det aktuella förslaget inte med. I CDU:s nya förslag står det att ett euroland på frivillig basis ska kunna lämna euron om landet inte klarar av att följa eurons skuldregler. Enligt förslaget skulle dock det aktuella landet ändå kunna fortsätta vara kvar inom EU, uppger Handelsblatt.

CDU:s starka euroskeptiska falang kommer enligt tidningen att lägga ett ännu mer radikalt förslag till partikongressen. Den gruppen tycker inte att det räcker med den frivilliga möjligheten för ett land att lämna euron. De tycker att det måste vara möjligt att sparka ut länder som under en längre tid har problem med sina skulder.

– Det betyder mycket att förslaget kommer från Tysklands regeringsparti CDU. Det visar än mer att det bara verkar finnas en tysk lösning på eurokrisen, ingen europeisk, säger Ulrike Guérot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".