De första överklaganden från föräldrar om skolans åtgärdsprogram. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Föräldrarna överklagar skolors åtgärdsprogram

"Åtgärdsprogrammet är verkningslöst"
1:40 min

Den nya skollagen som trädde i kraft vid halvårsskiftet, skärpte kraven på att alla skolor måste ge eleverna det stöd de är i behov av. Här infördes också rätten för elever och föräldrar att överklaga rektors åtgärdsprogram och nu har de första överklagandena kommit in.

Det är nio familjer som nu utnyttjar den nya skollagen för att hävda sina barns rätt i deras skolor.

Lagen säger att så fort en lärare upptäcker att en elev är i behov av stöd, så måste rektor göra ett åtgärdsprogram. Elevens behov ska utredas, och programmet ska ange vilken slags hjälp och stöd det handlar om, bland annat.

Åtgärdsprogrammet kan överklagas, till skolväsendets överklagandenämnd.

En familj med barn som har diabetes, vill behålla den assistent i skolan som känner flickornas behov. Skolan vill byta assistent utan att prata med föräldrarna.

”Att besluta om ett så viktigt ärende när två flickors liv står på spel utan att ens rådfråga oss föräldrar, är för oss rent horribelt”, skriver de.

En annan familj skriver att åtgärdsprogrammet är verkningslöst. Ingen analys av någon utredning och det borde anges vilket stöd barnet behöver och det tar inte hänsyn till hans funktionshinder och diagnos.

I ett tredje överklagande skriver föräldrarna att "man radar upp vår sons svårigheter och negativa beteenden, mer än att föreslå åtgärder på hur man kommer tillrätta med dem”.

Överklagandenämnden kommer att ta ställning om klagomålen är berättigade, men inte själv bedöma hur skolan ska lösa konflikten.

Istället skickar den tillbaka de ärendena som innehåller fel och brister till rektor på skolan, som får göra om åtgärdsprogrammet.

Tanken är att det så småningom ska uppstå en praxis med vägledning, för vad lagens krav betyder i praktiken ute på skolorna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".