1 av 2
Lucas Papademos blir Greklands nästa premiärminister. Foto: Thierry Charlier/Scanpix
2 av 2
Panayotis Koumouras gillar den nya premiärministern Papademos i Grekland. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Positiva reaktioner i Aten på Papademos

"Han verkar vara väldigt smart"
2:03 min

Grekland har fått en ny premiärminister i dag, det blir Lucas Papademos, tidigare vice ordförande för Europeiska centralbanken ECB. I Aten är reaktionerna positiva.

– Ett perfekt val, mycket bra, säger Panayotis Koumouras.

– Han verkar vara väldigt smart, säger Sofia Chatzaki.

– Och så pratar han engelska, och nu skojar jag inte, säger Panayoutis, men det bästa är att han inte från början är politiker och inte kommer bry sig mest om att bli omvald.

Lucas Papademos är inte medlem i något parti, han har en bakgrund som ekonom, och har varit chef för Greklands centralbank mellan 1994 och 2002. Då ledde han landet fram till ett euromedlemskap, nu måste han handskas med Greklands ekonomiska kris.

I sitt första tal sa han att medlemskapet i eurozonen är en garanti för ekonomisk stabilitet och betonade vikten av att nu jobba ihop och ha hopp.

– Vi ska vara optimistiska när det gäller slutresultatet så länge vi är enade och arbetar tillsammans, sa Lucas Papademos.

Förhandlingarna om att utse ny premiärminister och regering har varit svåra och sega, men i morgon ska den nya regeringen sväras in. Regeringen har stöd av socialistpartiet, Pasok, konservativa Ny Demokrati och ett högerparti, däremot har det tredje största partiet Kommunistpartiet och ett annat vänsterparti bojkottat diskussionerna.

Det är en övergångsregering vars viktigaste uppgift är att driva igenom EU:s och internationella valutafondens ekonomiska räddningspaket och ta landet fram till nyval.

Och utmaningarna är stora, samtidigt som den grekiska börsen gick upp något i dag kom nya arbetslöshetssiffror som visar att mer än 18 procent av grekerna är arbetslösa. Det är en ökning bara sedan i somras.

Och Lucas Papademos kommer att vara tvungen att göra ett smutsigt jobb, säger Panayotis Koumouras.

– Det är ett smutsigt jobb, men han kommer att göra någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".