Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Joakim Berlin på patientföreningen Positiva gruppen Väst har själv levt med HIV i 20 år. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
2 av 2
Överläkare Göran Bratt. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Hivsmittade dör i förtid trots bromsmediciner

Vanliga ålderkrämpor kommer tidigare
2:12 min

Trots behandling med bromsmediciner är risken för hiv-positiva att dö i förtid trefaldigad. Det visar en studie från Södersjukhuset i Stockholm.

Sjukdomen hiv/aids innebär inte längre någon dödsdom för den som kan få mediciner, men att leva länge med sjukdomen leder ändå till en ökad risk att dö i förtid.

Kraftig medicinering och sjukdomen i sig sliter ned kroppen i förtid, visar en svensk långtidsutvärdering.

38-åriga Joakim Berlin arbetar på patientföreningen Positiva gruppen i Väst, och är själv hivsmittad.

– Jag har levt i 20 år med HIV, och det påverkar kroppen och behandlingen påverkar också kroppen, säger han.

Vad är det för symptom du ser?

– Det kan vara högt blodtryck, höga kolesterolvärden eller att man tror att någon av medicinerna ger smärta i knäet på mig idag.

Idag dör nästan ingen i Sverige i aids längre, men ändå finns en trefaldigad risk att dö i förtid för den som är hivsmittad jämfört med andra i motsvarande ålder.

Det visar en studie från Södersjukhuset i Stockholm i vilken man följt en grupp på runt 350 hiv-positiva män, sedan slutet av 1990-talet. Det var då bromsmedicinerna kom och revolutionerade aidsvården.

Behandlingen har en baksida. Klassiska biverkningar är högt kolesterol och bukfetma. Förhöjda insulinnivåer som ett förstadium till åldersdiabetes är också vanligt.

Det skulle kunna vara kopplat till själva hiv-behandlingen, säger Göran Bratt, överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, som arbetat länge med HIV-positiva.

– Där kan finnas indirekta kopplingar till vissa behandlingar, och det är något som vi kommer att titta på mer i framtiden, säger han.

Vanliga ålderkrämpor kommer tidigare hos dem som lever med hiv. Trots medicineringen kan det finnas en låggradig inflammation kvar i kroppen.

Inflammationen tillsammans med läkemedlen kan göra att cellerna i kroppen åldras snabbare.

Den stora mängden biverkningar och det förtida åldrandet gör att en hälsosam livsstil är extra viktig för just hivsmittade, tycker läkaren och forskaren Göran Bratt.

Det är dock inte alltid helt lätt, enligt Joakim Berlin på stödföreningen Positiva gruppen i Väst.

– Det kräver mer hjälp och stöd för att få de som lever med hiv att förstå att om man vill leva ett normalt liv så måste man röra på sig, äta bättre och ändra sitt beteende kring det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".