Tuff politisk dragkamp om makten i Italien

Snabb lösning på den politiska krisen krävs
2:18 min

I Italien pågår nu en intensiv dragkamp om makten över landet. Allt pekar på att president Napolitano vill ge den tidigare EU-kommissionären Mario Monti uppdraget att bilda en övergångsregering, när premiärminister Berlusconi snart avgår, men landets politiska ledare är inte ense.

Umberto Bossi, högerpartiet Lega Nords ledare, säger med sin knappt hörbara, hesa röst att hans parti gör bäst i att hålla sig utanför en samlingsregering. Det är bättre att förhandla fråga efter fråga, sa Bossi på torsdagskvällen.

Vår Sydeuropakorrespondent, Alice Petrén, råkade stöta ihop med honom, när han kom ut från förhandlingar och skulle hoppa in i sin bil.

– Ett nyval, ja det ligger långt borta, sa Lega Nords ledare. 

Italiens president Napolitano har kort tid på sig att finna en lösning på den politiska krisen här. USA:s president Obama ringde igår och sa att omvärlden väntar sig raska beslut. Valutafondschefen Lagarde är i Kina och talar om Italien. Detta är nu epicentrum i eurokrisen. 

Ett Italien på fall får svindlande konsekvenser, därför måste stabilitet och förtroende återvinnas, så att räntan på den stora statsskulden sjunker igen. Världens finansmarknader håller nu andan.

I natt har Napolitano tillsammans med talmannen Fini haft överläggningar med Mario Monti, som utpekas som favorit att leda landet. Monti kan EU efter tio år som kommissionär. Han är ekonom och har varit rektor för prestigeuniversitet Bocconi i Milano. En engagerad teknokrat är bilden av honom.

Men fler än Umberto Bossi motsätter sig en samlingsregering. Till exempel ledaren för partiet Italia dei Valori, antikorruptionsdomaren di Pietro. Han efterlyser istället nyval.

Giorgio Lainati, som sitter i parlamentet för Berlusconis parti, anser inte att Berlusconieran är över.

– Berlusconi kommer att ha mycket att säga till om även framöver, säger partikamraten Lainati.

Allt tyder på att kampen om italienska makten i Rom blir hård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".