USA:s finansminister Timothy Geithner. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Ledare vid Stilla Havet oroliga för eurokrisen

"Euroländerna måste agera snabbare"
1:54 min

Ledarna för länderna kring Stilla Havet möts just nu i Honolulu på Hawaii inom samarbetsorganisationen Apec. Oron för att krisen i Europa ska orsaka skadeverkningar på hela världsekonomin är det dominerande samtalsämnet, enligt USA:s finansminister Timothy Geithner.

– Diskussionerna har varit överväldigande dominerad av det som händer i Europa just nu, sa Timothy Geithner när han för ett par timmar sen höll en presskonferens här i Honolulus jättelika kongresscenter, bara ett par stenkast från den berömda stranden Waikiki Beach.

Här möts under veckan först finansministrar, därefter handelsministrar och till slut ledarna för USA och Kina och de övriga länderna kring Stilla Havet.

Det är alltså världens nya ekonomiska maktzon som möts. Men eftersom Europa är en viktig marknad för hela regionen, så påverkas utvecklingen här av en haltande ekonomi inom Europa, enligt Geithner. Och han gav en dyster bild av vad han anser att Europa har att vänta.

– Även när utvecklingen i Europa så småningom stabiliseras kommer tillväxten där att vara skadad på grund av kraften i den kris vi har sett, sa Timothy Geithner.

Därför är, enligt honom, nödvändigt att länderna kring Stilla Havet använder sin kapacitet att stärka tillväxten.

– Det innebär bland annat att länder med stora handelsöverskott ska försöka öka efterfrågan inom landet, sa han.

På så sätt menade han att landet skulle bli mindre sårbara för kriser, som den i Europa. Men det skulle också öka den totala efterfrågan i världen.

Geithner kritiserade skarpt euroländernas krisbekämpning hittills.

– Utvecklingen går framåt. Men euroländerna måste agera snabbare och mer kraftfullt, sa USA:s finansminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".