Grekland i väntan på en ny regering och nya sparpaket. Foto: Kostas Tsironis/Scanpix.

Ekot direktrapporterar om eurokrisen 11/11

Samlingsregering med många "gamla" ministrar
1:45 min

En ny regering har installerats in i Aten med både nya och gamla ministrar. Senaten i Rom röstade för reformerna i linje med EU:s krav. Ekot rapporterade direkt under fredagen.

17.05

Därmed avslutar vi dagens direktrapportering om eurokrisen, men räkna med att vi kommer tillbaka igen.

17.00

I Rom ska parlamentet rösta imorgon igen om det nya budgetpaketet.

16.45

16.35

Tyska förbundskanslern Angela Merkel har skickat lyckönskningar till den grekiske premiärministern Lucas Papademos.

16.23

Eurozonlandet Slovakiens premiärminister Iveta Radicova säger att det förmodligen är bättre om några av de krisande eurostaterna lämnar euron.

– Det finns redan en splittring och om länderna inte genomför nödvändiga reformer bör de lämna.

Radicova kritiserar skuldländerna som både ljugit för det egna folket och sina europeiska partners och därmed vållat den nuvarande krisen.

Slovakien har hela tiden kritiserat stödpaketen till skuldtyngda länder.

16.05

Grekland har för första gången sedan militärjuntans fall 1974 fått extremhögern i en regering.  Det är det högerextrema främlingsfientliga LAOS partiet som nu har tre biträdande och en ordinarie ministerpost. Makis Voridis, 47 år, var tidigare ledare för Hellenistiska fronten och han är utnämnd till infrastrukturminister. 

LAOS var bland annat emot att barn födda till invandrare i Grekland ska få grekiskt medborgarskap efter fem år.

15.50

Se listan över den nya grekiska regeringen här.

En regering klart dominerad av PASOK:s ministrar, men med några nyckelposter till Ny demokrati.

15.35

I Italien har börsen gått upp över tre procent sedan senaten röstat igenom de nya sparplanerna.

15.30

I Portugal har ett nytt sparpaket röstats igenom i en första omgång. Det handlar om budgetåtstramningar för nästa år, tänkta att få landets ekonomi på fötter igen.

15.03

Den nya grekiska regeringen och premiärministern har samlats hos presidenten och ska inom några minuter sväras in med hjälp av grekiskortdoxa kyrkans ärkebiskop.

15.00

Theodore Pangalos behåller posten som biträdande premiärminister i Grekland. Precis som vi redan rapporterat behåller finansminister Evangelos Venizelos , 54 år, sin post.

14.58

Den förre miljökommissionären Stavros Dimas, 70 år,  från Ny Demokrati har utsetts till ny utrikesminister i Grekland. Ytterligare tre ministrar hämtas från konservativa Ny Demokrati medan de flesta ministrarna är nygamla från före detta PASOK regeringen. Karriärdiplomaten och före detta borgmästaren i Aten Dimitris Avramopoulos, 58 år, blir försvarsminister.

14.40

78 procent av tyskarna anser att euron kommer att överleva mot 18 procent som inte tror det. Förtroendet för förbundskansler Angela Merkel är också starkt med 56 procent som anser att hon hanterar krisen väl. Det är tyska tvkanalen ZDF som låtit göra opinionsundersökningen.

14.25

Efter ceremonin där regeringen svärs in kommer en debatt starta i parlamentet i Aten som ska leda till en omröstning om den nya regeringen får parlamentets förtroende. Den omröstningen väntas bli på söndag kväll.

14.20

Flera ministrar i den gamla PASOK styrda regeringen i Grekland behåller sina poster. Utbildningsminister Anna Diamanotopoulou, hälsominister Andreas Loverdos och utvecklingsminister Michalis Chrysochoidis fick telefonsamtal vid lunchtid som bekräftade att det stannar kvar i regeringen.

Enligt grekiska tvkanalen Skai kommer också transportministern Jannis Ragousis, jordbruksministern Costas Skandalidis och miljöministern Giorgio papaconstantionou behålla sina poster.

Från konservativa Ny Demokrati väntas Constantinos Arvanitopoulos ta plats, han är rådgivare till partiordförande Antonis Samaras. Utrikesministern och försvarsministern lär också komma från Ny Demokrati. Två från högerextrema LAOS beräknas också ta plats i regeringen. 

14.05

Eurokrisen sprids. Nu har räntan på tioåriga statsobligationer i Slovenien gått över psykologiska gränsen sju procent. Under eftermiddagen gick räntan ned igen till 6,97 procent.

14.00

 som senaten i Italien röstat igenom blir inte godkända förrän de också röstats igenom i parlamentets underhus. Planen är att förändringarna ska minska ned den italienska statsskulden på 1 900 euro.

13.16

Den italienska senaten har godkänt en ny budgetlag som banar väg för att underhuset på lördag ska kunna besluta om åtstramningspaket och att bildandet av en nödregering kan inledas. Men kritiker hävdar att programmet är otillräckligt.

12.16

I Aten har nye premiärministern Lucas Papademos utan förklaring skjutit upp ceremonin när den nya regeringen ska sväras in från klockan ett svensk tid till klockan tre. Rykten säger att regeringsförhandlingarna är hårda.

12.05

Grekiska dagstidningen skriver att EU kommissionen kommer att ställa hårdare krav på den grekiska ekonomin. Tuffare sparkrav krävs enligt kommissionen, som bedömer att underskotten blir större än väntat nästa år och tillväxten är inte tillräcklig för att klara avtalen.

12.00

I London slår just nu klockan 11  och med tystnad högtidlighålls Stilleståndsdagen över hela Storbritannien, den elfte timmen, den elfte dagen i den elfte månaden 1918 tog första världskriget slut.

11.55

Precis som vi skrev redan igår ser den grekiske finansministern Evangelos Venizelos ut att stanna kvar i regeringen som finansminister. Lucas Papademos den nye premiärministern som svärs in officiellt idag har under natten fört samtal med de politiska partiernas ledare för att besluta vilka som ska ingå i hans regering.

11.27

I flera av eurozonens länder har 11 en mycket stark historisk betydelse.  Första världskriget slutade just den 11 november klockan 11 1918. Stilleståndsdagen klockan 11 högtidlighålls i Frankrike och Storbritannien. Den röda vallmo, som många britter också nyhetsuppläsare, bär är också till minne av stilleståndsdagen.

11.11

Bara två av grekiska parlamentets partier kommunistpartiet, KKE och radikala vänsterkoalitionen Syriza står utanför samlingsregeringen och motsätter sig EU-avtalet. I natt demonstrerade kommunistpartiet i Aten mot nya sparpaket och lovar fler protester.

– Vi ska störta den "svarta fronten", säger kommunistpartiets ledare Aleka Papariga.

KKE är tredje största parti i  med 21 platser .

11.00

I Italienska senaten har debatten börjat om ännu ett sparpaket. Det handlar bland annat om att privatisera statliga tillgångar och förändra pensionsåldern. Debatten kan komma att dra ut på tiden och det är tveksamt om det blir någon omröstning idag.

11.00

Frankrike pressas hårt ekonomiskt. Räntan på franska tioåriga statsobligationer ligger strax under 3,5 procent, vilket kan jämföras med 1,8 procent för Tyskland. Det är det största gapet mellan länderna på 20 år. Nästa år måste Frankrike få fram 281 miljarder euro för att finansiera sin statsskuld.

10.45

Inför omröstningen i italienska senaten har räntorna på tioåriga statsobligationer nu gått ned under den kritiska sjuprocentsgränsen.  Just nu med 6,59 procent. Aktiebörsens index i Milano har gått upp 1,7 procent under morgonen.

10.15

Negativa nyheter för spansk ekonomi.  Tillväxten har helt upphört.

Risken för en recession är uppenbar och ekonomer ser ingen tillväxt alls för nästa år 2012. Därmed riskerar Spanien att inte nå målet med ett underskott på 6 procent av BNP i år och 4,4 procent för nästa. Det är nämligen baserat på en tillväxt på 1,3 procent i år och 2,3 nästa, något som ser ut att vara väl optimistiskt.

Nästa vecka är det val i Spanien.

9.50

EU kommissionens ordförande José Manuel Barosso varnar liksom tidigare Olli Rehn för en kommande lågkunjunktur inom EU.

9.45

De europeiska börserna har öppnat på plus. Stockholm har gått upp en procent just nu. Frankfurt och London 0,8 procent upp.

9.30

Viktiga hållpunkter idag är omröstningen i italienska senaten om ett nytt åtstramningspaket och att den nya grekiska regeringen svärs in klockan ett svensk tid.

9.15

Nya regeringar är snart på plats i både Rom och Aten. Politiska lösningar med teknokrater som leder de största sorgebarnen inom eurozonen just nu Italien och Grekland antas kunna driva igenom nya sparpaket i båda länderna.

Ekot direktrapporterar om eurokrisen för femte dagen i följd.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".