Ukraina

Nya åtal mot Julia Tymosjenko

Nya åtal riktas mot Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymysjenko. Skatteflykt, stöld och att ha dolt utländska valutatillgångara lyder de nya anklagelserna från Ukrainas skattemyndighet.

Tymosjenko har redan dömts till sju års fängelse bland annat för att ha missbrukat sitt ämbete i samband med ett gasavtal som det statliga ukrainska gasbolaget skrev för att säkra ryska gasleveranser.

De nya anklagelserna är inte något nytt, utan kopplas till Tymosjenkos tidigare verksamhet som chef för gashandeln i firman United Energy Systems under 90-talet. En firma, som maken Oleksander tog över.

Tymosjenko satt fängslad en kort period under 90-talet anklagad för samma sak, men friades senare.  Den 51-åriga Tymosjenko förnekade då och nu alla anklagelser mot henne och kallar det för en politisk hämnd från den nuvarande presidenten Viktor Janukovitsj.

Han vann över henne med minsta möjliga marginal i presidentvalet. 2004 berövades han sin vinst av Tymosjenko och Viktor Jusjenko i det som blev den orangea revolutionen, en protest mot valfusk i presidentvalet då först Janukovitsj förklarades som segrare. 

EU och USA har kritiserat hela rättsprocessen mot Tymosjenko och ser den som politisk. EU har varnat Ukraina och nuvarande ledningen att behandlingen av Tymosjenko kan hindra bilaterala avtal och Ukrainas närmande till EU.

    

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".